De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg en ondersteuning aan inwoners. De overgang van deze voormalige rijkstaken naar de gemeente Baarn is zonder ongelukken verlopen. Zorg en ondersteuning is beschikbaar en de basisstructuur daarvoor is gecreëerd. Toch denken wij dat de kansen die deze grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt beter benut moeten worden.
Armoede en schuldhulpverlening
Het hebben van schulden en een leven in armoede heeft impact op je welzijn, op het vertrouwen in de toekomst, en het gevoel dat je er mag zijn en dat je er toe doet. In een dergelijke situatie waarin je je machteloos en hulpeloos voelt maakt een benadering vanuit begrip in plaats van wantrouwen een wereld van verschil.
Kinderen uit arme gezinnen hebben een moeilijkere start, kunnen vaak niet meedoen met sport en niet naar verjaardagsfeestjes gaan. We willen dat kinderen in armoede met zelfvertrouwen in het leven kunnen staan en een eerlijke start kunnen maken.
Eenzaamheid
In 2019 signaleerden wij dat de eenzaamheidscijfers onder ouderen – maar ook onder jongeren – in Baarn een van de hoogste in Nederland waren. Wij vonden het pijnlijk en onacceptabel dat een grote groep inwoners zo worstelde met het gemis van waardevolle sociale contacten en geen verbinding meer voelde met de leefomgeving. Op ons initiatief lanceerde de gemeente een meerjarig actieplan om eenzaamheid aan te pakken. De “Coalitie Een tegen Eenzaamheid Baarn” is inmiddels een begrip in onze gemeente. De aanpak van eenzaamheid vergt een lange adem, het is dus zaak om dit onderwerp in de haarvaten van het sociaal beleid te krijgen en te houden.
Gezondheid, zorg en welzijn
Zorg moet beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn. De menselijke maat is daarbij belangrijk. Hulp- en zorgverleners krijgen de ruimte en het vertrouwen om inwoners te ondersteunen op basis van hun inzicht en deskundigheid.
De inzet van PIT Baarn als een loket voor integrale toegang voor bewoners moet drempels weg nemen en stimuleren dat zorgverleners ook buiten de gebaande paden gaan om te zorgen dat inwoners de ondersteuning krijgen die hen verder helpt.
Onze keuzes
Actieplan armoedebestrijding
Het actieplan armoedebestrijding kinderen wordt in nauwe samenwerking met inwoners en organisaties verder uitgevoerd.
Elk kind doet mee
Elk kind moet mee kunnen doen: met sport, de schoolreis, cultuur, verjaardagen en goede kleding. Organisaties en initiatieven die hierin voorzien ondersteunen en versterken we.
Overzichtelijke informatie
We zorgen er voor dat informatie over regelingen zoals een zwemvergoeding of een financiële bijdrage voor het lidmaatschap van een vereniging, sportclub of muziekles goed vindbaar en begrijpelijk is.
Preventie door armoederegisseurs
Onze schuldhulpverlening en minimabeleid is gebaseerd op preventie en vroegsignalering. We zetten alles op alles om te voorkomen dat schulden zo hoog worden, dat ze niet meer te overzien zijn. Onze armoederegisseurs zijn hierin onmisbaar
Laagdrempelige zorg
In onze gemeente is de dienstverlening bij schulden menselijk, laagdrempelig en houden we er rekening mee, dat leven in armoede en met schulden mensen kwetsbaar en onzeker maakt. We gebruiken begrijpelijke taal.
Voedselbank
De voedselbank ondersteunen we ruimhartig terwijl we er tegelijkertijd ook alles aan doen om de voedselbank overbodig te maken.
Coalitie Een tegen Eenzaamheid
Eenzaamheid is geen ziekte, maar soms is (professionele) ondersteuning nodig om mensen weerbaarder te maken en weer bij de maatschappij te betrekken. De gemeente zet daarom als regisseur de brede aanpak met de “Coalitie Een tegen Eenzaamheid” voortvarend voort.
Betekenis vol zijn
Betekenisvol zijn is een aantoonbare oplossing voor gevoelens van eenzaamheid. De gemeente zorgt daarom voor een breed aanbod van vrijwilligerswerk en waardeert de inzet van onze vrijwilligers.
Welzijn, preventie en gezondheid staan voorop
Welzijn, preventie en gezondheid staan voorop. We willen zorgen voor gezondere en gelukkigere levens. Uiteindelijk leidt een preventieve aanpak ook tot minder dure zorg.
Vergroten van zelfredzaamheid
We onderkennen dat het vergroten van zelfredzaamheid niet de oplossing is voor alles, maar het kan wel helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen en zelfbewustzijn.
Eén plan
Iedereen die zorg of ondersteuning nodig, heeft één aanspreekpunt met wie één plan wordt gemaakt.
Het lokale team
Het lokale team krijgt de beschikking over een budget dat zij naar eigen inzicht kunnen inzetten voor onconventionele oplossingen om inwoners verder te helpen (bijvoorbeeld door een cursus te vergoeden wanneer die nodig is om aan het werk te kunnen).
Zorg blijft betaalbaar
Zorg blijft betaalbaar. De eigen bijdrage in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) geldt alleen voor mensen met een inkomen dat hoger ligt dan 130% van het minimumloon.
Mantelzorgers
De ondersteuning van mantelzorgers verbeteren we (nog verder) in nauwe samenspraak met mantelzorgers. Doel van de ondersteuning is dat zij zich gesteund en erkend voelen en niet overbelast raken.
Reanimatiecursus
We stimuleren het volgen van reanimatiecursus door inwoners, die als burgerhulpverlener ingezet kunnen worden als dat nodig is.