Het jaarlijks hoogtepunt van het politieke jaar is weer aangebroken. De Algemene Politieke Beschouwingen. Het moment in het jaar, waarin de Partij van de Arbeid, niet voor het eerst, met een aantal moties zal proberen het politieke debat te beheersen. Dat is ons de afgelopen jaren al een aantal keer gelukt, met onderwerpen die invloed hebben op het leven van onze inwoners.
Zo riepen we op tot een actieplan Armoedebestrijding, waarmee we ervoor willen zorgen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving en niemand aan de zijlijn hoeft te staan. We horen graag van de verantwoordelijk wethouder hoe de voortgang op dit belangrijke punt is.
We riepen op tot de Operatie Steenbreek. Meer groen in onze gemeente. Wat ons betreft gebeurt hier nog te weinig op en we horen graag van de wethouder welke concrete acties zij gaat ondernemen om dit project volledig te omarmen.
Vorig jaar riepen we op tot een actieplan eenzaamheid bestrijden. Hierover hebben we het afgelopen jaar met elkaar flink gediscussieerd en we kunnen concluderen dat dit onderwerp door de volledige raad is omarmd. Ook mooi dat dit ondersteund wordt door de rijksoverheid, met een extra budget van 150.000 euro.
Zo ziet u voorzitter, het politieke debat hoeft niet bepaald te worden door de ouderwetse coalitie/oppositie verhouding. Niet door de waan van de dag. Je kan het debat zelf vorm en inhoud geven. Ook als je maar een kleine fractie bent. Dat is hard werken, maar dat zijn we als raadsleden aan onze stand verplicht. We dagen andere fracties uit om de resterende raadsperiode uit hun comfortzone te komen, een constructieve opstelling te nemen en een realistische blik op de toekomst te hebben. Daarmee bereiken we meer en komen we verder.
We hebben grote onderwerpen in deze raad op de agenda staan. De afgelopen maanden is het al meermaals gegaan over Soestdijk. Vorige periode ging het over een theehuis. Onderwerpen die, al snel, de politieke agenda en de media bepalen. Maar laten we niet vergeten wat de komende periode het belangrijkste is voorzitter.
Het gaat hier, in deze raadszaal, namelijk over mensen die willen meedoen in onze samenleving. Mensen die soms eenzaam zijn, mensen die misschien net niet de financiële middelen hebben, mensen die op zoek zijn naar een goede woning, mensen die een fijne buurt willen om te wonen. Voorzitter, dat blijven onze grote onderwerpen voor de komende periode. En ook hiervoor willen wij deze Algemene Beschouwingen een drietal, concrete, voorstellen doen.
Sociale woningbouw. Altijd een onderwerp van discussie. Waar kan het wel en waar kan het niet. En wie betaalt de sociale woningbouw. Is dit een kostenpost die gedragen wordt door projectontwikkelaars, de gemeente of in gezamenlijkheid? Voorzitter, wij vinden dat in principe in elk plan plek moet zijn voor sociale woningbouw, maar realiseren ons dat dit niet bij elk woningbouwproject haalbaar is. Maar daarmee is er ongelijkheid tussen projecten. We doen het bij het ene project wel en bij het andere project niet en daarmee bevoordelen we projectontwikkelaars. We willen daarom inzetten op een fonds sociale woningbouw. Daarbij moeten projectontwikkelaars, die niet kunnen of willen voldoen aan de 30% sociale woningbouw norm, een vergoeding storten in dit fonds. Daarmee kunnen we, binnen een ander project, de norm verhogen en de uitdagingen voor het realiseren van sociale woningbouw eerlijk verdelen.
Voorzitter, de afgelopen maanden hebben de snelheidsdisplays in dit dorp er gehangen voor Jan met de korte achternaam. Ruim 30% rijdt gemiddeld te hard, maar voor deze wethouder is dit nog niet hard genoeg om maatregelen te nemen. Terwijl dit wel een van de grootste ergernissen is van onze inwoners. We doen daarom een concreet voorstel om op de plekken waar het hardst gereden wordt vaste flitspalen te plaatsen en in overleg met de politie vaker, incidenteel, te gaan controleren op snelheid. De wethouder gaf eerder aan, dat er vooral een educatieve manier moet zijn om hardrijders op hun gedrag te wijzen. Wij denken dat, gezien de grote hoeveelheid hardrijders, vooral repressieve maatregelen op dit moment op zijn plek zijn.
Voorzitter, ons laatste concrete voorstel gaat over lachgas. De problemen die dit spul veroorzaakt zijn allesbehalve grappig. Naast dat het een gevaarlijk partydrug is met grote gezondheidsrisico’s voor de gebruikers, levert het ook overlast en gevaarlijke situaties op voor anderen. Overlast in de vorm van afval, maar ook gevaar voor jongere kinderen. Kinderen die misschien per ongeluk een ‘oud’ patroon aan de mond zetten en met een restje lachgas hun mond bevriezen. Voorzitter we doen graag een voorstel om te onderzoeken welke mogelijkheden we hebben om het gebruik en de overlast van lachgas in onze gemeente te minimaliseren.
Voorzitter, de Algemene Beschouwingen zijn het hoogtepunt van het politieke jaar. Maar wel een hoogtepunt voor een select gezelschap. Voor de discussie later vandaag breng ik dit graag in voor het debat met de raad. Wat onze fractie betreft stoppen we vanaf volgend jaar met deze, veel te lange, verhaaltjes, waar niemand op zit te wachten. Laten we met elkaar kijken hoe we dit theater meer inhoud kunnen geven en daarmee relevanter kunnen worden voor onze inwoners.
Een concreet voorstel? Laten we jaarlijks 5.000 euro beschikbaar stellen voor de leerlingen van groep 8 van alle basisscholen. En in plaats van onze algemene beschouwingen, houden zij een pitch over een onderwerp waarvoor zij een goed idee hebben. En daarna stemmen wij over wat we het beste idee vinden. Volgens mij maken we politiek daarmee relevanter en brengen we dit ook dichter bij de samenleving. Ik zie de discussie met veel plezier tegemoet.