Algemene Beschouwingen: Het is zo belangrijk om ons te verbinden met anderen!

Door Mark Eijbaard op 23 juni 2021

Geachte voorzitter,

Het is goed om elkaar vanavond, tijdens het uitspreken van de Algemene Beschouwingen, weer fysiek recht in de ogen aan te kunnen kijken.
Want als corona mij iets geleerd heeft het afgelopen jaar, dan is het dat fysiek menselijk contact, onmisbaar in een mensen leven is.

Hoe belangrijk het is om met elkaar gesprekken te voeren, de emotie te voelen en emoties te kunnen delen.

Technologische vooruitgang is mooi en biedt op veel vlakken een uitkomst, maar in het contact tussen mensen zorgen de diverse beeldschermen die we hebben vooral voor meer onderlinge afstand.

Want hoe makkelijk is het om op je telefoon iemand de meest lelijke verwensingen naar zijn of haar hoofd te gooien.
Hoe makkelijk is het om op websites te verdwalen in de misleidende algoritmes van Facebook en Google, die je steeds verder de fabeltjesfuik in trekken.
Hoe groot is het gebrek aan fysieke menselijke interactie als je dagen op je thuiskantoor tegen een beeldscherm praat, in plaats van fysieke gesprekken.

Het is zo belangrijk om ons te verbinden met anderen! Dat brengt geluk in je leven. Die verbinding tussen elkaar helpt om een menswaardiger bestaan te krijgen. Het gevoel te hebben dat we er allemaal toe doen.

Laten we als raad onze resterende werkbezoeken zoveel mogelijk gebruiken om weer fysiek met mensen in contact te komen, praten over hoe het echt met mensen gaat en kijken waar we ze kunnen ondersteunen.

Het laat ook zien, hoe belangrijk ons actieplan Een tegen Eenzaamheid is. Ik ben nog steeds trots dat op initiatief van onze fractie dit actieplan is opgesteld en dat we mensen zo beter kunnen helpen.

Hoe belangrijk ons actieplan tegen Armoede onder kinderen blijft. Omdat iedereen in onze maatschappij moet kunnen meedoen en er geen kind buiten de boot mag vallen voorzitter.

En hoe belangrijk het op dit moment is om werk te blijven maken van wonen. We hebben in ons land en in onze gemeente een schreeuwend te kort aan betaalbare woningen. En ik durf te stellen dat onze partij de enige partij is die daar op dit moment serieus werk van probeert te maken. Omdat we het Baarnse woningprobleem niet oplossen met de fabeltjes dat er voldoende inbreidingslocaties in de Baarnse kern zijn. Als we de woningnood serieus nemen, moeten we werk maken van de Baarnsche Zoom en woningbouw op de Tolweg.

Voorzitter, er resten ons nog 271 dagen in deze raadsperiode. 271 dagen waarin we ons moeten blijven inzetten voor een betere samenleving. Zodat onze inwoners echt de vrijheid kunnen ervaren om hun leven in te richten zoals zij dat willen.

En het is haast traditie om in de afsluitende begroting van een raadsperiode geen nieuw beleid toe te voegen. Beleidsarm noemen de coalitiepartijen dat. En daarmee gebeurt er, één keer in de vier jaar weinig tot niks nieuws. Dat is 25% van de tijd. Ik wil dat niet beleidsarm, maar visieloos noemen.

De afgelopen jaren hebben we altijd een concrete actie benoemd tijdens de perspectiefnota. En wat ons betreft blijft het op dit vlak niet beleidsarm.

Er zijn zaken die zo urgent zijn, dat er geen tijd te verliezen is.

In Nederland is huidkanker met afstand de meest voorkomende soort kanker en hard op weg om volksziekte nummer één te worden. De huidkankerzorg dreigt onbetaalbaar te worden. En dat in een tijd dat de zorg al zo enorm onder druk staat en amper nog te bemensen is. In februari van dit jaar werd in de Tweede Kamer daarom een motie aangenomen, om samen met de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland werk te gaan maken van preventie van huidkanker.

Inmiddels ligt er van de hand van die Stuurgroep een Nationaal Actieplan Huidkanker, een landelijk meerjarig preventieplan, waarin ook voor gemeenten een belangrijke rol is weggelegd. Voorzitter, de coronatijd heeft ons nog een paar zaken geleerd: preventie start met goede voorlichting, maar het is ook een kwestie van concrete actie en de dingen gewoon faciliteren.

Wij willen het college daarom vragen om een lokale aanpak, waarbij op verschillende plekken in Baarn zoals sportverenigingen, scholen, openluchtzwembaden en op de terrassen goede zonnebeschermingsmiddelen beschikbaar worden gesteld. Wat in de strijd tegen covid-19 is gelukt met de desinfecterende handgels, zou toch ook met zonnebrandcrème moeten lukken: bied het aan en mensen gaan het gebruiken. Voorzitter, laten we geen tijd verliezen en nu in actie komen.

Voorzitter, nog 271 dagen om het verschil voor onze inwoners te maken. Laten we die tijd niet verkwanselen met inhoudsloze discussies op sociale media. Verandering en vooruitgang bewerkstelligen we hier met elkaar in deze raadszaal.

Mark Eijbaard

Mark Eijbaard

Wie ben je? Mijn naam is Mark Eijbaard. Samen met mijn vrouw Carola en zoon Tijmen woon ik in Baarn. Sinds juni 2022 ben ik met veel plezier wethouder in ons prachtige dorp. Waar word je opgetogen van? De kleine dingen in het leven. Ik kan enorm genieten van een rondje op de fiets met

Meer over Mark Eijbaard