Juridisch geschil Laanplein beëindigd

Door Sandra Bruijstens op 1 oktober 2022

Onze fractie heeft woensdag ingestemd met een voorstel van het college om voor € 1,5 miljoen een schikking te treffen met ontwikkelaar DAV Baarn B.V. Daarmee komt na 11 jaar een einde aan de juridische strijd rondom het nooit uitgevoerde projectplan ‘Laanplein’. DAV claimde schade te hebben opgelopen door niet behaalde winsten en gemaakte kosten en sleepte de gemeente voor de rechter.

Schadevergoeding
In 2017 werd door beide partijen voor een deel al geschikt met een vaststellingsovereenkomst en een bestemmingsplan voor de Kooijhoek. Bij de rechtbank vorderde DAV aanvullend nog een schadebedrag van € 3,6 miljoen. In een poging het geschil buiten de rechtbank om te regelen zijn DAV en de gemeente in gesprek gegaan. Uiteindelijk is een schadevergoeding van € 1,5 miljoen overeengekomen.

Uithuilen
De advocaat van de gemeente heeft de raad uitgelegd waarom het verstandig is om de regeling te treffen. Doorprocederen brengt het grote risico met zich mee dat de gemeente alsnog de € 3,6 miljoen en opgelopen rente moet betalen. Tel daar de kosten van juridische procedures en gemeenteambtenaren ook nog maar bij op. Geld dat we niet kunnen gebruiken voor onze inwoners. Al met al vonden wij het verstandig te schikken. Daarmee sluiten we het verleden af en richten we ons op de uitdagingen van de huidige tijd. Uithuilen en weer door, hoe moeilijk de hele gang van zaken ook te verkroppen is.

Het schuurt
Onderdeel van de afspraken met DAV was geheimhouding tot de ondertekening van de overeenkomst. Daarom waren ook de raadsvergaderingen besloten. En ja, dat schuurt met de transparantie waar wij in geloven. Na ondertekening worden de stukken en verslagen openbaar voor iedereen.

Lessen voor de toekomst
Wij hebben het college samen met andere partijen gevraagd om grondig te onderzoeken hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen met dit project, vooral om lessen te trekken voor de toekomst. Over de vorm van zo’n onderzoek wordt nog een besluit genomen.

Sandra Bruijstens

Sandra Bruijstens

Wie ben je? Sandra Bruijstens, in maart 2018 gestart als steunfractielid voor de PvdA Baarn en sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 ben ik raadslid en fractievoorzitter. In het dagelijks leven management assistent. Buiten kantoortijden regelmatig wandelend te vinden in de Baarnse natuurgebieden. Daar is het de laatste tijd wel veel te druk. Een betere balans

Meer over Sandra Bruijstens