Baarnsche Zoom naar volgende fase

Door Ton van der Linden op 27 april 2024

In april 2021 heeft de gemeenteraad het Ruimtelijk Kader vastgesteld voor de realisatie van de te bouwen nieuwe wijk de ‘Baarnsche Zoom is’. Grofweg de helft van de woningen zou in het segment ‘betaalbaar’ vallen: 100 sociale huurwoningen, 50 middeldure huurwoningen tot € 950 per maand, 50 koopwoningen tot € 235.000 en 50 koopwoningen tot € 300.000. En dan ook nog 250 woningen in de vrije sector.

Inmiddels is het 2024 en zijn we eindelijk bij het traject van de aanbesteding aangeland. De geplande aantallen staan nog steeds, tot zover het goede nieuws. Maar de door de gemeenteraad in 2021 vastgestelde prijzen blijken een utopie; door de inflatie kunnen de woningen niet meer gebouwd worden voor de beoogde prijzen. Er is geen projectontwikkelaar te vinden die er voor de oorspronkelijke prijzen aan wil beginnen. Dus moeten de prijzen geïndexeerd (lees verhoogd) worden en dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor de betaalbaarheid van de woningen.

In de raadscyclus van april is een voorstel voor de indexering van de woningprijzen in het betaalbare programma van de Baarnsche Zoom aan de gemeenteraad voorgelegd. Die indexatie maakt woningbouw op de Baarnsche Zoom weer mogelijk. Helaas zullen de goedkoopste woningen nu minimaal € 275.000 kosten. Betaalbaar wonen wordt daarmee dus onbereikbaar voor met name starters met een gezamenlijk inkomen van ongeveer € 65.000.

Dan zou je zeggen: handhaaf de prijzen en verlaag de grondprijs drastisch. Klinkt eenvoudig en aantrekkelijk. Maar dat kan en mag niet, sterker nog het is gewoon verboden, een dergelijke oplossing valt onder ongeoorloofde staatssteun.

Liever hadden wij een deel van de woningen niet volledig geïndexeerd, zodat we deze woningen kunnen inzetten voor inwoners in Baarn die klem zitten op de woningmarkt. Ze wonen nog bij hun ouders of in niet passende huisvesting. Een aanpassing in die richting leidt echter tot een nieuwe aanbesteding en dus nog meer vertraging.

We hebben met pijn in het hart toch voor de indexering gestemd. Want we vinden dat er op zo kort mogelijke termijn gebouwd moet worden. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt en er is in onze gemeente een zeer grote vraag naar woningen.

Om het leed te verzachten werd een motie ingediend die we hebben gesteund, waarin het college wordt gevraagd om te onderzoeken of startersleningen ingezet kunnen worden, eventueel gebruikmakend van het ‘Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten’ (SVN) en/of het `Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen’. Op deze manier houd je betaalbaar wonen bereikbaar voor starters, een groep die het meest de dupe zou worden van de prijsindexering.

Wat blijft staan zijn 100 socialen huurwoningen, gasloos en nul-op-de-meter in een wijk met een groen karakter.

Hopelijk kunnen we binnenkort meer over de voortgang melden, want dat betekent dat de woningbouw dan weer een stapje dichterbij is.

 

Ton van der Linden

Ton van der Linden

Wie ben je? Mijn naam is Ton van der Linden. Ik ben in 1951 geboren in Amsterdam en sinds 1982 woonachtig in de Componistenbuurt, gehuwd met Anita, was voorheen werkzaam als controller in een handelsonderneming, van 2006 tot 2014 raadslid en van 2014 tot 2022 steunfractielid. Een jaar geleden dacht ik voorgoed afscheid te hebben

Meer over Ton van der Linden