Ontwikkelingen Meanderterrein naar volgende fase

Door Valentijn Brinkman op 6 april 2023

Afgelopen maand stond de Nota van Randvoorwaarde en Uitgangspunten (NvRU) op de agenda van de gemeenteraad. Een ruime meerderheid (16-2) heeft zich achter het raadsvoorstel geschaard dat kaders geeft voor de ontwikkeling van het Meanderterrein.

Hoe zit het ook alweer
De gemeente Baarn is sinds 1920 eigenaar van het Maarschalksbos, in de volksmond ook wel het Bosje Van IJssendijke genoemd. Dit bos is in 1920 door mej. Van IJssendijke geschonken aan de gemeente Baarn. In die schenkingsvoorwaarden is afgesproken dat de gemeente nooit in het bos mocht bouwen.

In 1965 heeft de gemeente Baarn met de erfgenamen van mej. Van IJssendijke een overeenkomst gesloten. Hierbij is toen afgesproken dat de gemeente Baarn een deel van het Maarschalksbos mocht bebouwen voor een ziekenhuis. Een aantal jaar later is hier ook nog een zusterflat bijgebouwd, waar het verplegend personeel kon verblijven.

Wat wil de gemeente
Uit onderzoek in 2019 is een grote behoefte gebleken aan wonen met zorg in Baarn. Je kunt hierbij denken aan woningen voor mensen met dementie, woningen voor mensen die hun zorg zelf regelen, maar ook is er behoefte aan zorgwoningen voor mensen met een verstandelijke beperking. De gemeente heeft hier in de herijkte Woonvisie 2019 ook een ambitie aan gekoppeld.

MeanderMC heeft bij de gemeente aangegeven dat zij het ziekenhuis in het Maarschalksbos te groot vinden en dat zij graag in een afgeslankte vorm, enkel poliklinieken, zouden willen doorgaan. Daarbij zouden zij dan ook geen eigenaar meer van het pand willen zijn, omdat het beheer van vastgoed niet hun primaire taak is. MeanderMC wil zich focussen op hun zorgtaak.

De gemeente en MeanderMC hebben samen een plan ontwikkeld, de NvRU. Dit plan beschrijft onder welke voorwaarden ontwikkelingen op het terrein van het bestaande ziekenhuis mogen plaatsvinden.

De gemeente is van mening dat deze gewenste ontwikkelingen passen binnen de afspraken die in 1965 gemaakt zijn met de erfgenamen. Het is voor Baarn een unieke kans om op deze plek een zorglocatie te realiseren. Een zorglocatie met diverse poliklinieken van MeanderMC, ruimte voor huisartsen en andere zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties en ruimte voor wonen met zorg. Dit plan voorziet in een grote behoefte die in Baarn aanwezig is.

Hoe nu verder
De gemeenteraad heeft woensdag 29 maart in grote meerderheid ingestemd met het voorstel van het college en daar was het college erg blij mee.
De raad heeft wel een aantal voorwaarden meegeven. Zo heeft de raad de duurzaamheidsambitie verhoogd van brons naar zilver, daarnaast heeft de raad besloten om alleen wonen met zorg toe te staan en geen woningen voor specifieke doelgroepen als bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken.

Onze eigen fractie diende met succes een amendement in voor het verhogen van het percentage sociale woningen naar 30%. Hiermee komt er op deze unieke locatie dus ook meer ruimte voor betaalbare huisvesting met zorg.

Hoewel de mening van de gemeente is dat deze ontwikkeling past binnen de afspraken, gaan ze contact opnemen met de erfgenamen om te kijken of die dat ook vinden. Mochten de erfgenamen dit anders zien, dan heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven om een rechter te vragen een oordeel te vellen over de interpretatie van de afspraken uit 1965.

Wanneer staat het weer op de agenda?
De komende drie maanden gaat de gemeente in contact proberen te komen met de erfgenamen. Over dit traject wordt de raad naar verwachting voor de zomer met een raadsinformatiebrief geinformeerd. Daarin zal het college de verdere stappen vertellen die de gemeente gaat nemen.

 

Valentijn Brinkman

Valentijn Brinkman

Wie ben je? Mijn naam is Valentijn Brinkman-Koopal en ik voel me vereerd om te mogen wonen in deze prachtige gemeente. Ik ben geboren op 29 juni 1989 en sinds mei 2021 woonachtig in het centrum van Baarn, samen met mijn vrouw Lisette. Ik werk als professional sales consultant bij Manpowergroup in de regio Noord-Holland

Meer over Valentijn Brinkman