De afgelopen jaren hebben wij als raad een aantal beleidsmatige keuzes gemaakt die effect hebben op onze inwoners. Later vanavond spreken wij bijvoorbeeld over de eindevaluatie omgekeerd inzamelen. Had elke inwoner vroeger slechts twee bakken, grijs en groen, tegenwoordig hebben inwoners tot vier afvalbakken in de tuin.
Daarnaast zet deze gemeenteraad ook in op het zoveel mogelijk gebruik maken van de fiets, binnen de bebouwde kom. En ook zien we in Baarn het aantal bakfietsen bijvoorbeeld toenemen.
Maar de tuinen van onze inwoners groeien niet mee met deze verandering. Fietsen en vuilnisbakken nemen steeds meer ruimte in. En daar zoeken onze inwoners een oplossing voor.
Die grote bakfietsen passen niet altijd bij inwoners in de achtertuin. Soms hebben mensen geen achterom, of de padjes aan de achterzijde zijn te krap om met die bakfiets doorheen te gaan. En dus zoeken mensen andere oplossingen, in de voortuin.
Bouwwerken in voortuin zijn binnen de geldende regels niet toegestaan, als ze hoger zijn dan 1 meter of het oppervlakte meer is dan 2m2.
Wij hebben contact gehad met inwoners die door de gemeente gesommeerd zijn om hun fietsenschuurtje in de voortuin te verwijderen. Met daarbij een last onder dwangsom van 1500 euro per week, als het schuurtje niet na een bepaalde datum is verwijderd.
Maar we hebben ook inwoners gesproken, waar het schuurtje al ruim 15 jaar in de tuin staat en de gemeente nog nooit contact opgenomen heeft. Ook hebben we inwoners gesproken, die gebeld hebben over het fietsenschuurtje en de opmerking hebben gekregen: “Als het niet hoger is dan u zelf, dan is er geen probleem”.
Er spelen hier voor ons twee zaken. Een is het gevoel van willekeur wat hier wordt toegepast op de diverse bouwwerken in voortuinen en inwoners die wel en niet worden aangesproken. Twee zien we dat, beleidswijzigingen waar wij als gemeenteraad en college zelf verantwoordelijk voor zijn, inwoners voor een uitdaging stelt in hun persoonlijke leefomgeving.
Onze fractie heeft daarom de volgende vragen:
- Is het controleren op bouwwerken in voortuin op dit moment een speerpunt voor de gemeente?
- Doet u dit op een gestructureerde manier waarbij u van plan bent alle inwoners te benaderen of meer op incidentele basis?
- Bent u met ons van mening dat bij het uitvoeren van handhavingsacties de schijn van willekeur moet worden voorkomen?
- Op welke manier bewaakt u in het huidige handhavingsbeleid dat willekeur wordt voorkomen?
- Bent u met ons van mening dat de wijzigingen in het gemeentelijke beleid inwoners soms voor uitdagingen zet en dat wij daar als beleidsmakers oog voor moeten hebben?
- Bent u bereid om voor 1 september 2022 te komen met een voorstel hoe om te gaan met bouwwerken als afvalcontainerbehuizingen en fietsenschuurtjes in voortuinen?
- Bent u bereid lopende procedures en bezwaren tot die tijd te schorsen en tot dat moment geen verdere handhavingsacties op dit gebied op te zetten?
Voorzitter, toen ik deze vragen vooraf besprak binnen onze fractie, hebben wij ons enigszins verbaasd. Maar toen ik de brief las, die een inwoner van onze gemeente kreeg, met daarin de aantekening dat het bouwwerk verwijderd moet worden en anders een last onder dwangsom wordt verbeurd, schrok ik voorzitter.
Ik schrok van de toon. Hoe een inwoner, na een fout direct een dreigbrief op de mat heeft liggen. En zich gesteld ziet voor een mogelijke boete van 1500 euro in de week. En geen luisterend oor krijgt, omdat de regels nu eenmaal de regels zijn.
En als ik dan denk, hoe vaak de heer Van Hardeveld hier heeft moeten smeken voor lasten onder dwangsom voor projectontwikkelaars van objecten die er een heel stuk minder fraai uitzagen dan het fietsenschuurtje van deze mensen. Voorzitter, dan zijn wij te streng, tegen de verkeerde mensen.
Onze inwoners, voor wie wij hier allemaal zitten, pakken we keihard aan. Inwoners die kansloos en machteloos staan tegenover de regels, zonder zich op flinke kosten van advocaten en rechtszaken te moeten storten. En projectontwikkelaars die de boel maar kunnen rekken en traineren en waar het weken soms maanden duurt voordat een last onder dwangsom wordt opgelegd door het college. Op dit gebied moet het, wat onze fractie betreft, eerlijker en fatsoenlijker.
8. Herkent u dit beeld?