Eenzaamheid verder onder de aandacht

4 februari 2019

Doorzetten en samenwerken kan tot mooie resultaten leiden, zo blijkt maar weer eens na de Besluitraad van afgelopen woensdag 30 januari.

Op de agenda van de raadsvergadering stond het actieprogramma ‘Een tegen Eenzaamheid Baan 2019-2022’. Een plan van aanpak in de strijd tegen eenzaamheid, waar de PvdA Baarn het college vorig jaar met een breed gesteunde motie toe had opgeroepen, tijdens de behandeling van de Perspectiefnota. Over het actieprogramma dat begin januari werd gepresenteerd was de PvdA niet heel enthousiast. Het is eigenlijk niet meer dan een eerste verkenning en inventarisatie. En wij waren niet de enige partij die er zo over dacht.

De PvdA nam daarom opnieuw het initiatief tot een motie, waarin we het college verzoeken om voor 1 september a.s. met een concreet en ambitieus uitvoeringsplan naar de Raad te komen. Ook hebben wij het college gevraagd om met een duidelijke verantwoording te komen voor besteding van de eenmalige bijdrage van € 150.000,- , waar de gemeente eind vorig jaar mee werd verrast door het Ministerie van VWS. Dit enorme bedrag mag ingezet worden in de aanpak van eenzaamheid in Baarn en de gemeente krijgt daarmee dus landelijk een voorbeeldfunctie. Onze motie is afgelopen woensdag tijdens de Besluitraad met ondersteuning van bijna alle partijen aangenomen.

Wethouder André van Roshum heeft de fracties uitgenodigd om verder mee te denken en te praten over hoe het uitvoeringsplan er precies uit moet komen te zien. De PvdA Baarn heeft die uitnodiging natuurlijk geaccepteerd.