De kosten van het afval

Door Ton van der Linden op 13 november 2020

In de afgelopen periode is er veel geschreven en gesproken over de grote stijging van de kosten voor het legen van de kliko’s. En wij de fractie begrijpen dat hier een discussie over is.
Het is niet mis de kosten stijgen in 2021 met bijna 60% voor meerpersoonshuishoudens. En dat is fors.

Gesloten systeem

Maar eerst iets over het systeem. De kosten voor het afhalen en verwerken van afval worden voor 100% doorbelast aan de veroorzaker. Het tarief is en moet kostendekkend zijn. Doordat de gemeente met de dienstverlening, het inzamelen van afval, deelneemt aan het economische verkeer moet de gemeente zich houden aan de wettelijke gedragsregels voor economische activiteiten van overheden. Zo moet de gemeente ten minste de integrale kosten van een economische activiteit doorberekenen in de prijs. Als zij dit niet doen dan maakt de overheid zich schuldig aan oneerlijke concurrentie.

Oorzaken

Allereerst is een onrechtvaardigheid uit het systeem gehaald, in tegenstelling tot normaal gebruik in vele gemeenten in Nederland was het tarief in Baarn voor alle huishoudens gelijk. En het is eigenlijk niet te verkopen dat een eenpersoonshuishouden evenveel betaald als een meerpersoonshuishouden. In 2021 gaat dir veranderen er komt een tarief voor eenpersoonshuishoudens dat natuurlijk lager is dan het tarief voor meerpersoonshuishoudens. Door deze maatregel stijgen de kosten voor meerpersoonshuishoudens meer dan in het oude systeem.

Afvalstoffenbelasting

Ook stijgen een aantal kosten welke niet beïnvloed kunnen worden door Baarn en haar inwoners. Hierbij moeten wij denken aan de kosten voor het verwerken van restafval en GFT. En die kosten zijn best hoog, verwerken van restafval kost in 2021 12,5 cent per kilo. Ook is nadelig dat de prijs welke betaald wordt voor oud papier per kilo meer en meer daalt.
Ook hebben wij en iedere gemeente last van de voortdurend stijgende afvalstoffenbelasting, (3,2 cent per kilo) een belasting die bijna niemand kent maar die voor de landelijke overheid een niet onaanzienlijke opbrengst is. En dan gaat het in 2019 over een opbrengst voor de staat van meer dan 200 miljoen (2018 91 miljoen.) Ook in 2021 stijgt het tarief verder. En deze belastingstijging wordt ook in het tarief doorberekend. Wat natuurlijk ook niet helpt is dat in Baarn per hoofd van de bevolking veel restafval wordt geproduceerd, in vergelijking met omliggende gemeenten.

Op weg naar een lager tarief

Natuurlijk willen wij een lager tarief en dat is maar op een manier te bereiken, we moeten minder restafval produceren dan hoeft er minder verbrand te worden en minder belasting afgedragen te worden. Als er geen omslag komt in het gedrag met betrekking tot afval dan zullen deze kosten de komende jaren nog verder stijgen en niet met een inflatiepercentage maar met een veelvoud van dit percentage.

Ton van der Linden

Ton van der Linden

Wie ben je? Mijn naam is Ton van der Linden. Ik ben in 1951 geboren in Amsterdam en sinds 1982 woonachtig in de Componistenbuurt, gehuwd met Anita, was voorheen werkzaam als controller in een handelsonderneming, van 2006 tot 2014 raadslid en van 2014 tot 2022 steunfractielid. Een jaar geleden dacht ik voorgoed afscheid te hebben

Meer over Ton van der Linden