De Baarnsche Zoom ontwikkelt verder

Door Ton van der Linden op 6 april 2021

Inmiddels zijn we weer een flinke periode verder. In mijn vorige stukje heb ik toegezegd u in het 4e kwartaal over de voortgang te informeren. Het is iets later geworden maar we kunnen tevreden zijn over de voortgang. Afgelopen week zijn er weer een aantal flinke stappen gezet in de realisatie van de te bouwen wijk. In ambtelijke taal: “Het Ruimtelijk Kader Baarnsche Zoom is vastgesteld” en dit betekent:
Er komen:

  1. Minimaal 100 sociale huurwoningen
  2. Circa 50 middeldure huurwoningen tot € 950 per maand
  3. Minimaal 50 koopwoningen tot € 235.000
  4. Minimaal 50 koopwoningen tot € 300.000

In totaal komen er in de wijk ongeveer 500 woningen.

Dit zijn dus ongeveer 250 woningen voor doelgroepen die lopen te springen om een goede en betaalbare woning te gaan betrekken. Dit houdt in 50% in de betaalbare sector en in aansluiting op ons verkiezingsprogramma 30% in de sociale sector.

De overige 250 woningen worden gebouwd in de vrije sector, enerzijds een garantie voor een mooie gemêleerde wijk en anderzijds een kostendrager voor de woningen in de sociale sector en het middeldure segment.

Duurzaamheid

Door innovaties op het gebied van duurzaamheid en energie toe te passen krijgen de woningen en de wijk een duurzaam karakter.

De materialen die worden gebruikt voor de inrichting van de openbare ruimte zullen voor een belangrijk deel bestaan uit hernieuwbare of gerecyclede producten. Ook moeten deze materialen in de toekomst herbruikbaar zijn (circulair) en zal de gemeente een overzicht van de duurzaamheid van de gebruikte materialen in een duurzaamheidspaspoort leveren. Naast de materialen zullen de planten welke worden gebruikt, voor een belangrijk deel op duurzame wijze geteeld zijn. Dit zijn voorwaarden tijdens de bouw.

De wijk wordt ingericht met o.a. oplaadpalen t.b.v. elektrisch rijden, zonnepanelen op de daken en bij de straatverlichting zal LED verlichting worden toegepast. En misschien wel het belangrijkst de woningen zullen gasloos zijn (inmiddels een wettelijke verplichting) en het nul-op-de-meter predicaat krijgen.

Het wordt een wijk met een groen karakter. In de openbare ruimte zal plek worden gecreëerd voor speelplaatsen. Verder komt er in deze wijk een kleinschalige ruimte voor ontmoeting en activiteiten voor en door de wijk.

Ton van der Linden

Ton van der Linden

Wie ben je? Mijn naam is Ton van der Linden. Ik ben in 1951 geboren in Amsterdam en sinds 1982 woonachtig in de Componistenbuurt, gehuwd met Anita, was voorheen werkzaam als controller in een handelsonderneming, van 2006 tot 2014 raadslid en van 2014 tot 2022 steunfractielid. Een jaar geleden dacht ik voorgoed afscheid te hebben

Meer over Ton van der Linden