Als het kalf verdronken is

Door Mark Eijbaard op 6 april 2021

Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Dat is het gevoel wat ik heb als ik de raadsinformatiebrief lees over het financiële extra tekort bij de RMN over 2020.

Deze raad praat al langer over het gevoel niet in control te zijn als het aankomt op gemeenschappelijke regelingen. En specifiek over de RMN.

Want de laatste tijd worden wij hier steevast geconfronteerd met verhogingen. Niet altijd de schuld van de RMN, maar deze raadsinformatiebrief is volledig te wijten aan de interne bedrijfsvoering van de RMN.

Deze brief laat twee zaken zien. Enerzijds heeft de RMN zelf onvoldoende grip op de ontwikkelingen die er zijn en lijkt de interne organisatie niet in control te zijn. Er wordt opgeroepen om de afdeling controlling te versterken. Dat zijn geen maatregelen die zomaar uit de lucht komen vallen, het jaarlijkse accountsverslag zou zeker op deze tekortkoming moeten wijzen. De vraag aan de wethouder is dan ook of de afgelopen jaren gesproken is tussen de RMN en de accountant over een gebrek aan zelf controle bij de RMN? En zo ja, welke acties zijn hierop ondernomen en waarom is de raad hier dan niet eerder over geïnformeerd?

Het andere wat deze brief laat zien, is een gebrek aan controle van alle wethouders op de uitvoering bij de RMN. Dat neem ik niet alleen onze wethouder kwalijk, maar dat is een verwijt aan het adres van alle wethouders die het bestuur vormen van deze gemeenschappelijke regeling.
De opmerking dat bij de tussenrapportages alleen naar de dienstverleningsovereenkomst gekeken wordt is wat mij betreft zwak.
Ik verwacht van een Algemeen Bestuur dat ze weten wat er speelt. Zowel op financieel vlak als op het vlak van personele ontwikkelingen.

Het was toch de wethouder die hier in deze raad, meermaals aangaf, bij kritiek van raadsleden, dat de RMN van ons allemaal is. Van een wethouder die deze filosofie aanhangt, verwacht ik ook dat ze de verantwoordelijkheid voelt om te weten hoe het met onze medewerkers gaat. Zowel als het goed gaat en ze hen een attentie brengt, maar ook als de relatie op een wat minder goede voet staat en of dit op een goede en menselijke manier geregeld wordt. Ook dat is goed werkgeverschap.

Daarnaast spreek ik uit dat deze berichtgeving geenszins helpt in het huidige sentiment wat er leeft rondom afvalinzameling. De wethouder heeft hier een flinke opgave liggen om het vertrouwen van inwoners te herstellen. Ik hoor graag op welke manier zij hier, op korte termijn, invulling aan gaat geven.

Wat mij betreft is deze behandeling vanavond een duidelijk punt. Tot hier en niet verder. Wat ons betreft is het wat betreft de RMN genoeg geweest.

Mark Eijbaard

Mark Eijbaard

Wie ben je? Mijn naam is Mark Eijbaard. Samen met mijn vrouw Carola en zoon Tijmen woon ik in Baarn. Sinds juni 2022 ben ik met veel plezier wethouder in ons prachtige dorp. Waar word je opgetogen van? De kleine dingen in het leven. Ik kan enorm genieten van een rondje op de fiets met

Meer over Mark Eijbaard