Feiten en fictie van een Cultuurhuis op de Brink

Door Mark Eijbaard op 10 januari 2020

Afgelopen woensdagavond is er tijdens de Informatie in de Raad, informatie gedeeld over het plan voor een cultuurhuis op de Brink. Daarnaast konden inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties inspreken om hun visie te geven op het plan. Dit is flink gedaan, er waren in totaal 15 insprekers. In deze inspraakreacties is veel gezegd en daarbij werd meermaals een loopje met de waarheid genomen of zijn feiten veel rooskleuriger voorgesteld dan dat ze in werkelijkheid zijn. Daarom schrijven we over de feiten en fictie van een cultuurhuis op de Brink.

De loop komt terug in de winkelstraat

Misschien wel het meest gehoorde argument de afgelopen weken is dat met een cultuurhuis op de Brink er direct weer voetstappen op de Brink komen en dat Baarn daarmee als vanzelf weer een levendig centrum heeft. Zonder een cultuurhuis op de Brink is het centrum, volgens deze insprekers, bezig aan zijn laatste uurtjes.
Er zijn geen onderzoeken die deze uitspraken staven. Het komt voort uit een hele grote wens om weer een goed lopende winkelstraat te hebben. Een cultuurhuis zou daaraan bij kunnen dragen, maar het is geenszins een garantie dat met die investering ‘het ei van Columbus’ is gevonden.
Om de aantrekkelijkheid van ons centrum vergroten, zal je moeten kijken naar een combinatie van winkelaanbod en het aanbieden van diensten. Daarnaast is gastvrijheid ontzettend belangrijk. Er zijn diverse onderzoeken gedaan die gaan over de winkelstraat en precies dit zeggen. Maak de winkelstraat meer de huiskamer en een plek voor ontmoeting, waar mensen elkaar kunnen spreken. Het is niet noodzakelijk om daarvoor een compleet theater naar het centrum te verplaatsen.

De nieuwe winkelstraat

Platform nieuwe winkelstraat

Gastvrije binnensteden

De winkelstraat is in ontwikkeling

Gelijktijdige voorstellingen

Als argument voor het verplaatsen van het theater naar de Brink is meermaals aangegeven dat daarmee ‘dubbele programmering’ mogelijk wordt. In de huidige situatie is het niet mogelijk om in de kleine zaal en grote zaal van de Speeldoos op hetzelfde moment een voorstelling te geven. Dit komt doordat de kleine zaal onvoldoende geïsoleerd is. Je hebt dan last van elkaars geluid.
In het exploitatie- en beheersplan wat gemaakt is voor de vernieuwbouw op de Rembrandtlaan staat duidelijk dat dit, na de verbouwing, wel degelijk mogelijk zal zijn. Ook de voorzitter van het theater benadrukte woensdagavond nogmaals dat dit in de toekomstige situatie op de Rembrandtlaan mogelijk zal zijn.

Meer opbrengsten door meer bezoekers

Meerdere insprekers gaven aan dat een cultuurhuis op de Brink meer bezoekers zal trekken. Sommigen gaan zelfs zover dat ze denken dat de subsidie voor de Speeldoos zal verdwijnen.
Dat het cultuurhuis op de Brink meer bezoekers naar het theater zal trekken is door de Speeldoosdirectie zelf ontkracht. De huidige bezettingsgraad (68%) is erg hoog in vergelijking met vergelijkbare theaters. Volgens de Speeldoos zal dat niet zomaar in een keer 80% procent worden.

Gratis geld bestaat niet

Een aantal insprekers stelde dat de rente historisch laag staat en dat de gemeente bijna gratis kan lenen. Ook tijdens de avond van de Baarnse Feniks in december kwam dit argument een aantal keer voorbij.
Financiële instellingen moeten verplicht adverteren met de term: “Let op! Geld lenen kost geld!” En zo is het maar net. Tijdens de behandeling van het voorstel afgelopen woensdag gaf de financiële ambtenaar van de gemeente aan, dat de rente die de gemeente zal moeten betalen ongeveer 1% is (bron: Bank Nederlandse Gemeenten, november 2019). Op een bedrag van 20 miljoen is dat gemiddeld € 100.000 per jaar. Over de gehele looptijd is dat een bedrag van ruim € 4 miljoen!!! Voor het bedrag dat de gemeente Baarn aan rente betaalt voor het nieuwe cultuurhuis, kan ook de gehele verbouwing op de Rembrandtlaan worden gedaan.

Schuldpositie van de gemeente.

De kern van het vraagstuk

Voor mij is de kern van het vraagstuk, ben je bereid om het theater naar het centrum te verplaatsen en heb je hiervoor dan een aanzienlijk bedrag over? En welke voordelen, of mogelijke voordelen, staan tegenover dit astronomische bedrag. Is het dan verstandig dat Baarn dit geld gaat uitgeven en daarmee het risico loopt om hoge toekomstige uitgaven niet meer te kunnen financieren? En de gemeente dan mogelijk zal moeten bezuinigen op andere voorzieningen als de Trits, de zorg voor onze inwoners of misschien de belastingen zal moeten verhogen.

Bron: Gemeente Baarn; Artist impression van het vernieuwde theater op de Rembrandtlaan

 

Mark Eijbaard

Mark Eijbaard

Wie ben je? Mijn naam is Mark Eijbaard. Samen met mijn vrouw Carola en zoon Tijmen woon ik in Baarn. Sinds juni 2022 ben ik met veel plezier wethouder in ons prachtige dorp. Waar word je opgetogen van? De kleine dingen in het leven. Ik kan enorm genieten van een rondje op de fiets met

Meer over Mark Eijbaard

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief met berichten vanuit de fractie van de PvdA

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.