Debat over cultuurhuis eindigt in teleurstelling

Door Mark Eijbaard op 16 januari 2020

Als het bouwen van een cultuurhuis 2500 handtekening oplevert, inwoners massaal via de mail hun ongenoegen laten blijken. Ondernemers en maatschappelijke organisaties massaal uitlopen om in te spreken bij de raadsvergadering. Dan was de behandeling in de debatvergadering afgelopen woensdag het slechtste gehoor wat je eraan kon geven. Het is jammer dat we met elkaar niet verder kwamen dan jij-bakken en hullie en zullie. Geen inhoudelijke discussie, geen kaders waar binnen partijen wel of niet willen praten over een cultuurhuis.

Opbrengsten

Debat vergadering van de Baarnse gemeenteraad in de raadszaal van gemeentehuis Baarn. Foto: Caspar Huurdeman

De partijen die overwegen om voor een cultuurhuis op de Brink te stemmen vinden dat er nog onvoldoende duidelijk is wat de mogelijke opbrengsten van een theater zijn. Helaas kwamen zij niet verder dan meer opbrengsten voor het theater, meer winst in ondersteunende horeca, de mogelijke opbrengsten vanuit een Escher Experience.
In de afgelopen weken heb ik heel veel mensen gesproken over de plannen van een cultuurhuis. Daarbij is ook gesproken over de mogelijke opbrengsten. Vanuit het theater hoeven we niet meer opbrengsten te verwachten. Het theater heeft nu al een hoge bezettingsgraad en het is niet de verwachting dat dit percentage zal toenemen. Ook over de horeca is de Speeldoos voorzichtig, wat dit qua meer opbrengsten kan opleveren.
Het Escher-plan is het meest ongewis wat dit qua opbrengsten kan doen voor een cultuurhuis op de Brink. Maar op basis van de eerste berekeningen zal dit, mijns inziens, niet het volledige tekort van ruim € 336.000 kunnen dekken.

Schuldpositie

Alle voorstanders bleven gisteren weg bij de toekomstige schuldpositie van de gemeente. Geen enkele partij ging in op de kosten die we moeten maken voor het vervangen van de riolering en de bijkomende kosten voor het herstel van het wegdek. De kosten die we de komende veertig jaar zeker gaan hebben aan de vier scholen die nog niet in een nieuw gebouw zitten.

Keuzes maken

En zo maakte voorstanders gisteravond ook niet duidelijk op welke manier zij voor zich zien hoe we als Baarn de kosten voor een cultuurhuis gaan betalen. Zijn zij bereid om de OZB te verhogen? Zien zij bezuinigingen voor zich op andere taakgebieden van de gemeente? Of zien zij voorzieningen die ze minder belangrijk vinden? Het was gisteravond het moment om over deze keuzes een debat te voeren met elkaar. Om aan onze inwoners te laten zien hoe we als partijen in deze discussie staan en voor welke keuzes we staan.

Komt van uitstel afstel?

Er is nu dus ook nog niet duidelijk te zeggen aan welke voorwaarden de opbrengsten moeten voldoen, om partijen die overwegen om voor te stemmen over drie maanden definitief over de streep te trekken.
Mijn gevoel is dan ook dat de voorstanders gisteravond de zaal hebben verlaten met het gevoel dat het cultuurhuis op een haar na rond is. De dromen die er zijn van voorstanders die inspraken en het romantiseren van de opbrengsten door voorstanders voeden dat gevoel.
Maar zover zijn we nog niet en het kan een flinke domper worden voor Baarn als het plan voor een cultuurhuis straks, mogelijk, toch wordt afgeschoten.

Mark Eijbaard

Mark Eijbaard

Wie ben je? Mijn naam is Mark Eijbaard. Samen met mijn vrouw Carola en zoon Tijmen woon ik in Baarn. Sinds juni 2022 ben ik met veel plezier wethouder in ons prachtige dorp. Waar word je opgetogen van? De kleine dingen in het leven. Ik kan enorm genieten van een rondje op de fiets met

Meer over Mark Eijbaard