Op 31 januari nam de gemeenteraad van Baarn unaniem ons voorstel aan om pleegzorg standaard te verlengen tot de 21ste verjaardag. We zijn hier heel blij mee omdat we hiermee voor Baarnse pleegkinderen en hun pleegouders een grote onzekerheid wegnemen en de pleegkinderen na hun 18de kunnen blijven rekenen op stabiliteit en continuïteit van de zorg in het pleeggezin zonder dat hiervoor allerlei formulieren ingevuld moeten worden.
Vanaf je 18-de verjaardag ben je voor de wet volwassen in Nederland. Dat wil niet zeggen dat je je ouders helemaal niet meer nodig hebt. Gemiddeld gaan jongeren met op de leeftijd van 24,6 jaar uit huis. Ouders blijven steun en helpen voor zover dat nodig is. Hoe gek is het dan eigenlijk dat we van pleegkinderen verwachten dat zij het na hun 18de verjaardag verder alleen kunnen. Zonder de vertrouwde steun van hun pleegouders?
Sinds 2015 gaan gemeenten over jeugdzorg. In de jeugdwet staat dat pleegzorg t/m maximaal het 23ste jaar verlengd mag worden. In de praktijk gebeurt dat heel weinig. Van pleegouders en pleegzorgbegeleiders hoor ik dat het niet eenvoudig is om de pleegzorg te verlengen na de 18de verjaardag. Er moet eerst aangetoond worden dat het nodig is en dat gaat gepaard met veel papierwerk. Vaak moet dat ook ieder half jaar of jaar opnieuw gebeuren. Dat is zonde van de tijd en energie en zorgt bovendien voor veel onzekerheid bij pleegkinderen en pleegouders.
We dienden dit voorstel in samen met Groen Links, BOP, CDA, VVD ,D66 en ChristenUnie/SGP. Tenzij een jongere dat zelf niet wil of het niet nodig is, wordt pleegzorg in Baarn nu standaard verlengd tot de 21ste verjaardag. Bijkomend voordeel is dat het verlengen van pleegzorg ook leidt tot besparing op andere kosten. In de ‘business case verlengde pleegzorg’ is berekend dat iedere euro die aan verlengde pleegzorg wordt besteedt, goed is voor 1,27 euro maatschappelijke waarde (vooral in de vorm van kostenbesparing).
Recent liet ook minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten voorstander te zijn van het standaard verlengen van pleegzorg. Hij moedigde gemeenten aan hiermee aan de slag te gaan. Baarn als één van de eerste gemeenten de handschoen op.