Zorgen om uitstoot Asfaltcentrale Eemnes

Door Mark Eijbaard op 5 februari 2022

De uitstoot van asfaltcentrales ligt al langere tijd onder een vergrootglas. Vorig jaar werden hier in de Tweede Kamer vragen over gesteld.

Aanleiding

Het blijkt dat niet alle asfaltcentrales voldoen aan de normen waar de uitstoot maximaal aan mag voldoen. In onze buurgemeente Eemnes staat ook een asfaltcentrale. Asfaltproductie de Eem (APE) voldeed vorig jaar ook niet aan de normen en stootte meer Benzeen en Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) uit.

In de beantwoording van de Staatsecretaris aan de vaste commissie van Infrastructuur en Waterstraat bleek dat 10 asfaltcentrales de normen overschreden. Naar aanleiding van dit dossier stelde onze fractie schriftelijke vragen met betrekking tot de asfaltcentrale in Eemnes.

Beantwoording

Op 2 februari ontvingen wij de antwoorden van het college. Antwoorden die mij nogal schokte. Enerzijds omdat uit de antwoorden blijkt dat ook de asfaltcentrale in Eemnes de normen overschrijdt. Op het gebied van de uitstoot van Benzeen is dat bijna het dubbele. En op het gebied van PAK’s is dit percentage veertig procent.

Anderzijds schokte de antwoorden mij vanwege de zwakke antwoorden van het college. Nergens bleek een gevoel van urgentie om op korte termijn inzicht te krijgen in de regelmaat waarin niet voldaan wordt aan de normering. Uit de antwoorden sprak ook geen noodzaak om aan te dringen op maatregelen die de uitstoot van Benzeen en PAK’s omlaag brengen.

Aanscherping van de normering

Waar er nu nog regelgeving is waardoor asfaltcentrales op papier kunnen voldoen aan maatregelen, maar dit in de praktijk anders kan uitpakken. Daarom gaat de Staatssecretaris in 2022 de normen aanscherpen. Hij roept in zijn laatste brief op om met asfaltbedrijven in gesprek te gaan om de emissies te verminderen. Asfaltcentrales kunnen 2022 dan gebruiken als overgangsjaar.

Op zijn minst had ik dan ook van het college verwacht dat zij hadden gerefereerd aan deze uitspraak van de Staatssecretaris. Daarnaast had ik de hoop dat er ook vanuit het college een duidelijk signaal naar het bestuur van Eemnes was gegaan om, op korte termijn, maatregelen te nemen en de gemeente Baarn hiervan in kennis te stellen.

Vervolg

De behandeling van onze vragen en de antwoorden van het college staan gepland voor 23 februari. Wij zullen dan vragen om extra actie richting Eemnes. Als de toezegging van de wethouder hierop onvoldoende is, dan zullen wij komen met een motie om dit te bewerkstelligen.

Mark Eijbaard

Mark Eijbaard

Wie ben je? Mijn naam is Mark Eijbaard. Samen met mijn vrouw Carola en zoon Tijmen woon ik in Baarn. Sinds juni 2022 ben ik met veel plezier wethouder in ons prachtige dorp. Waar word je opgetogen van? De kleine dingen in het leven. Ik kan enorm genieten van een rondje op de fiets met

Meer over Mark Eijbaard