Baarn kenmerkt zich in onze toekomstvisie als een dorp waar mensen omzien naar elkaar. Dit zie je terug in een hoge betrokkenheid onder inwoners met hun buurt, maar ook door een kwalitatief goed verenigingsleven in onze gemeente.

Inwoners zorgen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor elkaar. Daarbij ondersteunen we deze initiatieven met onze actieprogramma’s “Eén tegen eenzaamheid” en “Armoedebestrijding” en hebben we buurtbudgetten om de leefbaarheid te vergroten.

Baarn is en blijft wat ons betreft een dorp met een hoog voorzieningenniveau. We behouden de bibliotheek, het zwembad en ons theater “De Speeldoos”. We ondersteunen verenigingen en culturele organisaties op zodanige wijze dat de continuïteit van deze organisaties op de lange termijn gewaarborgd kan worden.

Baarn blijft ook in de toekomst goed bereikbaar via Openbaar Vervoer en per auto. De bereikbaarheid per fiets van Baarn, maar ook naar grote plaatsen als Hilversum en Amersfoort, willen we de komende jaren verbeteren. Zodat woon-werkverkeer per fiets naar deze plaatsen gestimuleerd wordt.

Baarn is getransformeerd naar een forensendorp. Mensen wonen in Baarn, maar werken vaak elders. De aantrekkelijkheid van onze natuur en onze goede bereikbaarheid onderstrepen wat ons betreft deze transformatie. We geven bij de ruimtelijke invulling dan ook voorrang aan woningbouw in onze keuzes ten opzichte van andere ruimtelijke vragen. Wel zien we nog voldoende mogelijkheden om samen met bedrijven te kijken hoe we uitplaatsen naar locaties buiten de dorpskern kunnen stimuleren, zodat we geschikte woningbouwlocaties binnen onze dorpskern krijgen.

Baarn bereikt in de komende 10 jaar de grenzen voor uitbreiding. Het eerlijke verhaal is, dat er grenzen zijn aan onze groei en dat we creatief moeten zijn met de beschikbare ruimte. Wel zien we een uitdaging om de woningen die gerealiseerd worden betaalbaar te houden voor iedereen en niet alleen voor de mensen met voldoende draagkracht. Hier zien we een nadrukkelijke verantwoordelijkheid van de gemeente om de regierol te pakken.

Baarn is vooral het dorp van de fijne natuur. Met mooie natuurgebieden als Groeneveld, de Vuursche en Pijnenburg is het goed toeven.
Maar we zien wel een uitdaging in de toenemende recreatiedruk en de duurzame instandhouding van deze natuur. We willen hier op een goede manier mee om gaan door in overleg met bijvoorbeeld landgoedeigenaren, betrokken inwoners en gebruikers te kijken naar een optimaal en verantwoord gebruik van onze natuurlijke omgeving.

Onze actiepunten

Duurzaamheid en natuur

Een schone en duurzame koers is nodig. We maken ons sterk voor actieve naleving van de maatregelen uit het Baarnse Klimaatakkoord. We behouden, beschermen en versterken het groen en de natuur in Baarn. Wij betrekken onze inwoners bij vergroening van de wijken.

Energietransitie

Wij vinden het de taak van de gemeente om inwoners op een goede, zorgvuldige en eenvoudige manier te betrekken en te helpen bij maatregelen om hun leefomgeving te verduurzamen.

Welzijn en preventie

Zorg moet beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn. De menselijke maat is daarbij belangrijk. Welzijn, preventie en gezondheid staan voorop. We willen zorgen voor gezondere en gelukkigere levens. Uiteindelijk leidt een preventieve aanpak ook tot minder dure zorg.

Wonen

Tot 2030 willen we op een aantal locaties nog nieuwe woningen realiseren. Denk hierbij aan de transformatie van de Tolweg naar sociale woningbouw en de realisatie van een nieuwe woonwijk op de Noordschil. Daarnaast willen we bedrijven stimuleren om te verplaatsen vanuit de dorpskern naar de Noordschil of de Drie Eiken om ook op deze locaties (betaalbare) woningbouw te realiseren.

Communicatie met inwoners

De gemeente is er voor haar inwoners. De vragen van onze inwoners staan centraal. Daarbij moet de gemeente inwoners helpen om op een snelle, duidelijke en begrijpelijke manier antwoord te krijgen op hun vraag.