De komende jaren komen er op onze inwoners veel verandering af die voortvloeien uit de energietransitie. Wij vinden het daarbij de taak van de gemeente om inwoners op een goede, zorgvuldige en eenvoudige manier te betrekken en te helpen bij maatregelen om hun leefomgeving te verduurzamen.
Onze keuzes
Gemeentelijk vastgoed
De gemeente geeft het goede voorbeeld door op gemeentelijk vastgoed zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen en gebouwen zoveel mogelijk te isoleren.
Gemeente als regisseur
De gemeente heeft een belangrijke rol als regisseur in het op elkaar aan laten sluiten van alle initiatieven die er in de gemeente zijn.
Inwoners betrekken
De gemeente moet inwoners betrekken en begeleiden in het onderkennen van de stappen die genomen moeten worden in de energietransitie.
Zon-op-dak
Het behalen van de klimaatdoelen in 2030 willen we bereiken door in te zetten op maximalisatie van zon-op-dak op openbare gebouwen en langs openbare wegen (A1).
Kwetsbare natuur
Wij zien geen ruimte voor (grootschalige) zonnevelden in kwetsbare natuurgebieden (NNN, Weidevogelgebied).
Maatregelen voor iedereen
We willen dat maatregelen niet alleen bereikbaar zijn voor de happy few, maar voor de happy many. Inwoners die financieel niet instaat zijn om maatregelen te nemen, ondersteunen we met subsidie en duurzaamheidsleningen
Woningcorporaties
De gemeente moet met woningcorporaties in gesprek om de sociale huurwoningen in onze gemeente te verduurzamen;
Lokale maatregelen
Het is een belangrijke taak van de gemeente om verduurzaming van de leefomgeving voor zoveel mogelijk inwoners bereikbaar te maken, daar waar landelijke subsidies niet voldoen, stellen we een lokaal budget beschikbaar.