Landgoed Paleis Soestdijk

Wat ons betreft zoeken we een functie die dichtbij dit historische gebruik hoort. Geen groot evenementen terrein en ruimte voor parkeren op plekken waar de natuur kwetsbaar is.

Soestdijk is van oorsprong een buitenverblijf, een huis buiten de stad. Tussen 1650 en begin 1900 is dit paleis, met uitzondering van enkele periodes, vrijwel nooit constant bewoond geweest. Daar kwam in 1937 verandering in, toen prinses Juliana en prins Bernard Soestdijk als woning gingen gebruiken.

Het ‘verhaal van de plek’ is dat Soestdijk een landgoed is waar al bijna 4 eeuwen toch een vrij serene rust heerst. Natuurlijk, er is gejaagd, er zijn ‘feestjes’ gegeven en ja op Koninginnedag liepen er jaarlijks horde mensen langs het paleis. Maar bovenal is het een plek waar een majestueuze rust heerst.

Onze keuzes

  • Op Soestdijk zien we ruimte voor een museale functie die gebruik maakt van de mogelijkheden van het gehele ensemble.
  • Soestdijk blijft publiek toegankelijk en daar waar mogelijk is dit openbaar (vrij) toegankelijk.
  • Er is een mogelijkheid voor ondersteunende horeca en kleine restaurant functie.
  • Woningbouw is mogelijk binnen bestaande rode contouren, passend in de omgeving.
  • Een kleine hotelfunctie kan mogelijk zijn, maar moet passend zijn binnen het algehele gebruik van het Ensemble.
  • Er is geen gemeenschapsgeld beschikbaar vanuit de gemeente om bij te dragen aan het onderhoud van het paleis. Wel zijn bestaande subsidieregelingen beschikbaar, conform de voorwaarden.
  • Het landgoed zelf maakt deel uit van het Natuur Netwerk Nederland. Dit onderstreept de natuurlijke kwaliteiten, geeft flora en fauna voorrang bij nieuwe ontwikkelingen en stelt daarmee eisen aan het gebruik.
  • Geluidsdragende evenementen zijn mogelijk, maar met mate. Maximaal 12 dagen per jaar, dit totaal geldt voor de gehele gemeente. Het specifieke aantal voor Landgoed Paleis Soestdijk kan daarmee lager uitkomen.
  • Het afsteken van vuurwerk is enkel mogelijk op dagen dat er ook geluidsdragende evenementen zijn gepland. Maximaal 12 keer per jaar voor de gehele gemeente.
  • Daarnaast zijn kleine evenementen mogelijk, met een maximum van 500 bezoekers per dag, tot een maximum van 30 evenementendagen per jaar (inclusief evenementen met versterkt geluid).Gebruik, anders dan de reguliere bestemming, wordt gezien als evenement.
Mark Eijbaard

Mark Eijbaard

Wie ben je? Mijn naam is Mark Eijbaard. Samen met mijn vrouw Carola en zoon Tijmen woon ik in Baarn. Sinds juni 2022 ben ik met veel plezier wethouder in ons prachtige dorp. Waar word je opgetogen van? De kleine dingen in het leven. Ik kan enorm genieten van een rondje op de fiets met

Meer over Mark Eijbaard

Waar ben je naar op zoek?