Over de Regio Amersfoort

29 januari 2020

Bij de behandeling van de uitgangspunten voor de mobiliteitsvisie Baarn in december 2019, was de Partij van de Arbeid mede indiener (met de BOP en GroenLinks) van een amendement om te onderzoeken of de gemeente Baarn zich zou kunnen aansluiten bij de Green Deal Zero Emission Stadslogisitiek.

Deelnemers van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek hebben de ambitie dat in 2025 de stadskernen emissievrij worden beleverd. Voor de centrumbewoners van Baarn was er de bijvangst, dat er mogelijk minder zwaar vrachtverkeer door de smalle straten zou denderen waardoor minder schade aan panden door trillingen is te verwachten. Helaas kreeg het amendement in de raad alleen steun van het CDA. De betreffende wethouder werkte toch niet mee en liet het feestje bij de raad, de klimaatdrammers van D66 vonden het amendement niet echt nodig, waarna de VVD zich afvroeg of de volgende stap in 2027 dan emissievrij vliegen naar de maan zou worden. Een mooi amendement werd daarmee afgeschoten naar het heelal, tot grote frustratie van de initiator (BOP) en mede indieners.

Aan regionale dialoogtafels werd inmiddels al avondenlang intensief gepraat en geparticipeerd door inwoners en vertegenwoordigingen van bedrijven en instellingen uit de regio om de Strategische Agenda Regio Amersfoort te helpen ontwikkelen voor de periode 2019-2022. Kortgezegd: zet een groep mensen bij elkaar die hart voor de regio hebben, ‘out of the box’ kunnen denken en kijk wat het oplevert aan voorstellen en ideeën om de plek waar ze graag wonen en werken voor de komende jaren en generaties een stukje beter, mooier en groener te maken. Een van de voorstellen die de dialooggroep Energie bij het thema Mobiliteit heeft gedaan, is ‘om te onderzoeken of het haalbaar en uitvoerbaar is om het centrum gefaseerd te sluiten voor fossiele brandstoffen o.b.v. mate van vervuiling’. En het onvoorstelbare is gebeurd: de gemeenteraad van Baarn heeft woensdag 29 januari besloten dit voorstel op te nemen in de Strategische Agenda 2019-2022. Notabene als hamerstuk. Een green-ish deal gloort mogelijk toch aan de Baarnse horizon.