Door De redactie op 19 januari 2010

Goed wonen blijft aandachtspunt!

Baarnaars tevreden over huidige woonsituatie

De gesproken inwoners zien Baarn als een aantrekkelijk dorp om te wonen: relatief weinig hoogbouw, veel woningen met een tuin. De kwaliteit van de meeste woningen is goed en het aantal slaapkamers sluit redelijk aan bij de individuele woonbehoeften. De keuze voor koop of huur is vaak afhankelijk van de individuele financiële mogelijkheden. Geënquêteerden geven aan dat het drie tot vijf jaar duurt voordat zij een geschikte huurwoning krijgen toegewezen. Voor velen is dit een lange periode.

Woonbehoefte door ouder worden

Bij velen is er zorg  over de woonsituatie in de toekomst. Is er wel voldoende geschikte woonruimte als ik minder goed ter been raak? Ouderen pleiten voor meer aanleunwoningen, liefst op de begane grond. Een deel ziet groepswonen als wenselijk. Anderen pleiten voor meer en betere aangepaste woningen voor mindervaliden. De gemeente zou hiervoor nog meer mogelijkheden moeten geven. Er behoort ook aandacht te zijn voor de huisvesting van inwoners met psychiatrische klachten.

Houd jongeren in Baarn

De burgers vragen meer aandacht voor de positie van jongeren op de woningmarkt. Het is nog steeds zo dat veel jongeren door het ontbreken van betaalbare woonruimte naar andere plaatsen moeten uitwijken. Er worden wel meer starterswoningen gebouwd, maar dat is niet voldoende. Voor de ontwikkeling van Baarn is het belangrijk deze groep voor Baarn vast te houden.

Volkshuisvesting 

Enthousiast zijn de meningen over het resultaat van de renovatie op de Oosterhei. Minder is men te spreken over de communicatie van de woningbouwvereniging met haar huurders. Uit volkshuisvestelijk belang is het noodzakelijk dat de huurwoningvoorraad in Baarn toeneemt. Verkoop van huurwoningen past daar niet in. Dit zou pas bij zeer hoge uitzondering mogen gebeuren. Burgers vinden het niet acceptabel dat de woningbouwvereniging een heel gebied sloopt en dat het dan jaren duurt voordat er weer nieuwbouw is. Hierdoor moeten veel Baarnaars langer op een woning wachten.

Geen gemeenschapsgeld in kas Wintertuin

Veel Baarnaars steunen het PvdA standpunt geen gemeenschapsgeld te pompen in de kas van de Wintertuin. In de komende jaren krijgt Baarn waarschijnlijk drie miljoen minder van het Rijk. Belangrijker vinden zij het schoolgebouwen, sport en welzijn op peil te houden. Hiervan maakt een groot deel van de inwoners van Baarn gebruik, in tegenstelling tot het handjevol dat de Wintertuin bezoekt. Een geënquêteerde vraagt zich af of alle Europese potjes wel nagelopen zijn. Het is voor Baarn te duur om zo’n project aan te pakken. Dat doe je alleen als je dik in de slappe was zit, zeggen de bezoekers van de PvdA stand.

Diverse andere onderwerpen kwamen aan de orde: de tweede brede school, kappen van bomen, kwaliteit trottoirs en wegen, geen betaald parkeren, eigenlijk alles wat met de openbare ruimte te maken heeft.

Op donderdag 11 februari 2010 houdt de PvdA een openbare thema-avond over “wonen”. Deze bijeenkomst vindt plaats in het Poorthuis, Kerkstraat 28. Aanvang 20.00 uur. Hiervoor komt PvdA Tweede Kamerlid Staf Depla naar Baarn. Ook zijn alle organisaties die actief zijn op het gebied van wonen uitgenodigd. Alle Baarnaars zijn van harte welkom.

Ondanks de kou spraken de PvdA-leden veel burgers bij de kraam. De aangeboden chocolademelk en koeken vonden gretig aftrek. De mensen vonden het een goed initiatief om zo hun bekende of nieuwe raadsleden te ontmoeten.

De enquête werd afgenomen door de (kandidaat-)PvdA-raadsleden (verkiezingen gemeenteraad 3 maart 2010) onder leiding van fractieleider Peter Blokker. Op zaterdag 30 januari is het campagneteam van de PvdA weer op de Brink aanwezig.