Door De redactie op 26 juni 2016

In gesprek met jongeren op hangplekken

Op vrijdagavond 24 juni  bezochten we ‘hangplekken’ om van jongeren te horen welke ideeën en zorgen zij hebben. Rond de 30 jongeren waren graag bereid om ons te woord te staan. Over het algemeen zijn ze positief over opgroeien in Baarn. Ze gaven wel een aantal aandachtspunten mee.

We hebben verschillende hangplekken bezocht,  zoals bij de BP, de Pekingtuin, de supermarkten, het Cruyff Court, de voetbalvelden, de oude camping, de Leeuwerikweide en het station. Vrijwel alle jongeren gaven aan dat zij een plek missen waar ze droog, warm en beschut kunnen zitten zonder overlast te veroorzaken en weg gestuurd te worden. De bestaande hangplekken zijn voor de meeste jongeren niet erg aantrekkelijk omdat er soms al een grote groep “hangt” of omdat het weinig comfortabel is. Bovendien wordt de jeugd op bijna alle plekken weggestuurd door de politie of bekeurd vanwege doelloos ronddwalen. “Er is eigenlijk nergens een plek waar we welkom zijn” werd aangegeven. “De plekken waar we wel mogen komen zijn al erg druk of liggen op weinig aantrekkelijke plekken”.

Blijkbaar is er een grote behoefte aan een soort buurthuis. Een verwarmde plek met banken waar de jongeren kunnen eten, drinken en hangen met een mogelijkheid om buiten een “balletje” te kunnen trappen of iets dergelijks. We hebben alle opmerkingen van de jongeren genoteerd en telefoonnummers uitgewisseld met de jongeren. In de komende tijd gaan we samen met de jongeren aan de slag met hun ideeën.

De PvdA doet regelmatig buurtonderzoeken in Baarn. Deze keer werd eens niet voor een specifieke buurt, maar voor een specifieke groep gekozen. Fractievoorzitter Mark Eijbaard: ‘Het was goed jongeren op deze manier te spreken. Ze kunnen nog niet via verkiezingen hun stem laten horen, maar hebben ons nu wel zaken mee kunnen geven. We hopen ook in de toekomst contact met hen te houden.’