Op vrijdagavond 1 april hebben Sandra en ik een gesprek met informateur Helwegen gehad. Om onze duiding van de verkiezingen meer te onderbouwen, hebben wij onderstaande brief geschreven aan de informateur.
Baarn, 1 april 2022
Geachte heer Helwegen,
Op 16 maart kozen de inwoners van de gemeente Baarn voor een andere bestuurscultuur. De coalitiepartijen verloren 1.700 kiezers, alle coalitiepartijen leverden daarbij stemmen in.
Dit laat wat ons betreft zien dat het volgens de Baarnse kiezers nu de beurt is aan andere partijen. Het is tijd voor een gemeente die naast haar inwoners staat en niet op afstand van haar inwoners.
Het herstellen van het vertrouwen van onze inwoners is onmogelijk zonder met elkaar afspraken te maken over een ambitieus inhoudelijk coalitieakkoord dat antwoord geeft op de grote uitdagingen van deze tijd. De gemeente moet nu echt werk maken van het realiseren van betaalbare woningen voor zoveel mogelijk Baarnse inwoners. De gemeente moet nu echt werk maken van een energietransitie die betaalbaar is voor iedereen. De gemeente moet zorgen voor de bescherming van onze mooie kwetsbare natuur. De gemeente moet zorgen voor zorg die gericht is op preventie en gekenmerkt wordt door laagdrempeligheid. De gemeente moet werken aan een organisatie die haar inwoners ziet en naar hen luistert.
Wij kunnen met alle partijen samenwerken, maar op basis van de verkiezingsuitslag ligt het voor de hand om allereerst te kijken of een coalitie van VoorBaarn, GroenLinks en Partij van de Arbeid mogelijk is. Wij willen u daarnaast meegeven dat bij coalitievorming waarin de Partij van de Arbeid deelneemt in een coalitie, GroenLinks wat ons betreft altijd als coalitiepartij deelneemt.
Wij zien overeenkomsten op een groot aantal onderwerpen. Zoals het werk maken van het voorkomen van armoede en eenzaamheid onder onze inwoners. Het zorgen voor liefdevolle zorg voor onze inwoners. Voldoende en aandacht voor onze Baarnse jongeren. Echt werk maken van voldoende betaalbare woningen voor zoveel mogelijk Baarnse inwoners. Het blijven beschermen van onze kwetsbare natuur. Met elkaar zorgen dat de energietransitie betaalbaar blijft en dat we energiearmoede zoveel mogelijk voorkomen. En werken aan een gemeente die er is voor haar inwoners.
Wij zien natuurlijk dat er ook onderwerpen zijn waarop deze partijen het de afgelopen raadsperiode niet met elkaar eens waren. Zoals bijvoorbeeld de ontwikkelingen op Landgoed Paleis Soestdijk, de keuze voor de wijze van inzamelen van ons afval en de vernieuwbouw van het theater en de bibliotheek op de Rembrandtlaan. Wij geven partijen de ruimte om er op deze onderwerpen anders over te denken. Wij zullen deze democratisch genomen besluiten niet ter discussie stellen.
Politieke gevoeligheden zouden kunnen liggen in de realisatie van betaalbare woningen op de Baarnsche Zoom, het creëren van zonneweides op agrarische gronden en de financiële ontwikkelingen binnen de RMN.
Wij voelen de bestuurlijke verantwoordelijkheid om van de Baarnsche Zoom de meest duurzame en groene wijk van Baarn te maken. Voor het realiseren van onze energiedoelen willen we voor de komende bestuursperiode zoveel mogelijk inzetten op het realiseren van zon-op-dak, afspraken maken met Eemland Wonen over het verduurzamen van hun woningvoorraad en een onderzoek afronden dat ons inzicht geeft in alternatieve mogelijkheden van energieopwekking. De afgelopen jaren waren wij kritisch op het functioneren van de RMN, wij voelen de verantwoordelijkheid om hier weer een gezonde financiële organisatie van te maken.
Tot slot willen wij u nog het volgende meegeven. Wij vinden dat de bestuurlijke besluitvorming de afgelopen jaren op onderdelen te veel is versnipperd. De gemeenteraad heeft bijvoorbeeld op het gebied van recreatie en toerisme, individuele besluiten genomen, die in samenhang met elkaar een veel groter effect hebben op onze natuur, dan de afzonderlijke besluiten. Het is de taak van een nieuw collegebestuur om deze samenhang meer inzichtelijk te maken en de gemeenteraad hierin mee te nemen.
Met vriendelijke groet,
Mark Eijbaard