Bijstand en Samenwonen: Een nieuwe aanpak in Baarn

Door Ton van der Linden op 15 juli 2024

De PvdA heeft een motie ingediend die het voor bijstandsgerechtigden makkelijker maakt om samen te wonen, zonder dat dit direct grote gevolgen heeft voor hun uitkering. Deze motie is aangenomen en Baarn sluit zich nu aan bij andere gemeenten zoals Tilburg en Arnhem, waar een vergelijkbaar beleid al bestaat.

De Veranderingen Uitgelegd
Het idee achter de nieuwe regeling is dat mensen die een uitkering ontvangen, niet ontmoedigd moeten worden om samen te wonen. Voorheen kon samenwonen leiden tot een verlaging van de uitkering, wat veel mensen ervan weerhield om deze stap te zetten. Dit had niet alleen invloed op hun persoonlijke situatie, maar ook op de woningmarkt. Als iemand besluit samen te wonen, komt er immers een woning vrij, wat kansen biedt voor anderen.

Vertrouwen in de Praktijk
De PvdA in Baarn gelooft dat het bijstandssysteem gebaseerd moet zijn op vertrouwen in plaats van wantrouwen. Met de nieuwe motie hoopt de partij dat mensen in de bijstand zich vrijer voelen om samen te wonen, zonder angst voor financiële consequenties. Dit zou niet alleen goed zijn voor de betrokken individuen, maar ook voor de gemeenschap als geheel.

Tot Slot
Deze nieuwe aanpak in Baarn kan een positieve invloed hebben op zowel de levens van bijstandsgerechtigden als op de lokale woningmarkt. Het is een stap richting een beleid dat mensen ondersteunt in plaats van beperkt, en dat vertrouwen toont in de burgers.

Ton van der Linden

Ton van der Linden

Wie ben je? Mijn naam is Ton van der Linden. Ik ben in 1951 geboren in Amsterdam en sinds 1982 woonachtig in de Componistenbuurt, gehuwd met Anita, was voorheen werkzaam als controller in een handelsonderneming, van 2006 tot 2014 raadslid en van 2014 tot 2022 steunfractielid. Een jaar geleden dacht ik voorgoed afscheid te hebben

Meer over Ton van der Linden