Door op 7 maart 2014

Waarom ik in de Baarnse gemeenteraad wil

Op 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben kandidaat en sta op nummer twee op de lijst van de PvdA in Baarn. Raadslid zijn vind ik een bijzondere en eervolle taak. Ik hoop op het vertrouwen van kiezers en wil daarom graag uitleggen wie ik ben, waarom ik in de raad wil en wat inwoners van Baarn van mij kunnen verwachten.

Ik kan me nog goed herinneren waar de interesse voor politiek bij mij begonnen is. Ik moet een jaar of 10 geweest zijn toen we met de (basisschool)klas uitleg kregen over democratie. We mochten een dag in het gemeentehuis spelen alsof we de gemeenteraad waren. Met mijn fractie (de partij weet ik helaas niet meer) bedachten we een prachtig plan van een rijdende bibliotheek voor de dorpen in de plattelandsgemeente waar ik toen woonde. Of het haalbaar was is de vraag. Maar daar ontstond bij mij wel het besef dat je dus echt het verschil kunt maken als politicus. In de gemeente zelfs heel dichtbij en heel direct.

Van mijn ouders heb ik in mijn opvoeding meegekregen dat het normaal is om wat te doen voor de mensen om je heen en voor de samenleving. Zelf gaven ze daarbij altijd het goede voorbeeld.

Ook in Baarn zie ik veel mensen die zich inzetten. Als vrijwilliger bij een vereniging of club, maar ook bijvoorbeeld  door een oudere buurvrouw te helpen met de boodschappen. Zelf probeer ik dat ook te doen in mijn omgeving, onder andere als lid van het PvdA ombudsteam. Als raadslid wil ik mij ook inzetten voor de Baarnse gemeenschap. Ik wil ervoor zorgen dat Baarn voor alle inwoners een fijn dorp blijft om in te wonen. Ik geloof in solidariteit en ik vind dat we er met elkaar voor moeten zorgen dat iedereen een waardig bestaan heeft. Iedereen op zijn eigen manier en met zijn eigen verantwoordelijkheden.

Het is economisch geen makkelijke tijd. De gemeente krijgt meer verantwoordelijkheden en de budgetten worden krapper. De keuzes die in de komende periode gemaakt moeten worden in Baarn zullen mede daarom niet altijd makkelijk zijn. Ik wil dat beslissingen altijd na goed overleg met belanghebbenden (inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties) genomen worden. Wat Baarnaars zeggen doet ertoe, want met elkaar maken we Baarn. We moeten dus omgekeerd ook niet verwachten dat de gemeente alles voor ons op kan lossen. De gemeente moet vervolgens toegankelijk zijn voor ideeën, zorgen en oplossingen van burgers. Als gemeenteraadslid wil ik daar een belangrijke rol in vervullen, door te luisteren naar inwoners, met oplossingen te komen en zo nodig bij te sturen bij de uitvoering van taken door de gemeente.

Wat ook meespeelt in mijn motivatie om raadslid te willen worden is de huidige samenstelling van de raad. Slechts 2 van de 19 leden van de huidige raad zijn vrouw en de meesten zijn ‘wat ouder’. Ik vind dat de inwoners van Baarn beter vertegenwoordigd worden met een raad die qua samenstelling gevarieerd is. Ik kan daar verandering in brengen.

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld: Maar hoe ga je dat dan doen? Ik vraag mensen wel eens of ze me die vraag ook zouden stellen als ik een man was. Ik denk het niet. Toch zal ik hem beantwoorden. Ik ga het raadslidmaatschap doen naast mijn 32-urige baan en de zorg voor onze twee dochters. Die zorg deel ik samen met mijn partner. Dat werkt prima voor ons. Het aanzienlijke aantal uren dat ik nu al in politieke activiteiten steek past in onze planning. Mijn werkagenda heb ik zelf in de hand en zo denk ik alles goed te kunnen plannen.

Onze dochters vinden het natuurlijk wel eens vervelend wanneer ik niet thuis ben en daar zullen ze vast nog wel eens over mopperen. Tegelijkertijd laat ik ze zien dat vrouw en moeder zijn een carrière en politieke activiteiten niet in de weg hoeft te staan. Ik hoop dat zij later terugkijken op hun jeugd en opvoeding en dan net als ik denken: ‘die ouders van me hebben toch altijd een goed voorbeeld gegeven!’

Je kunt hier meer lezen over onze standpunten. Bel, mail of neem contact op via de sociale media als je meer over onze standpunten of van mij wilt weten.