Gemeente Baarn Lanceert Jaarlijkse Banenmarkt: Een Krachtig Platform voor Werkgelegenheid en Economische Groei

Door Valentijn Brinkman-Koopal op 30 juli 2024

Op 3 juli 2024 heeft de gemeenteraad van Baarn een belangrijke stap gezet om de lokale arbeidsmarkt te versterken. Tijdens de raadsvergadering werd een motie aangenomen die wij als partij hebben ingediend, gericht op de organisatie van een jaarlijkse banenmarkt in Baarn. Deze banenmarkt kan een belangrijke gaan rol gaan spelen in het verbinden van werkzoekenden, lokale ondernemers en diverse maatschappelijke groepen.

Waarom een Banenmarkt in Baarn?
De huidige arbeidsmarkt in Baarn kent verschillende uitdagingen. Bedrijven hebben moeite om geschikte werknemers te vinden, terwijl er tegelijkertijd inwoners zijn die twijfelen over hun volgende carrièrestap. Vooral jongeren vinden het lastig om stage- en werkplekken te bemachtigen, wat hun kansen op de arbeidsmarkt belemmert. Daarnaast hebben lokale ondernemers behoefte aan een platform om hun vacatures onder de aandacht te brengen en talent te werven. Deze motie beoogt deze uitdagingen aan te pakken door een banenmarkt te organiseren die een laagdrempelige manier biedt om werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact te brengen.

Belangrijke Overwegingen en Voordelen
Een banenmarkt biedt talloze voordelen voor zowel werkgevers als werkzoekenden:
Werkzoekenden en werkgevers verbinden: De banenmarkt zal een plek zijn waar werkzoekenden direct in contact kunnen komen met werkgevers, wat de kans vergroot op het vinden van een passende baan.
Kansen voor jongeren: Door speciale aandacht te besteden aan stage- en werkplekken voor jongeren, krijgen zij de mogelijkheid om waardevolle werkervaring op te doen en hun toekomstperspectief te verbeteren.
Ondersteuning van lokale ondernemers: Ondernemers kunnen hun bedrijf promoten en geschikte werknemers vinden, wat bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van hun onderneming.
Specifieke doelgroepen bereiken: De banenmarkt richt zich ook op herintreders, zij-instromers, inburgeraars en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor zij ondersteund worden bij het vinden van passend werk.

Het College van Burgemeester en Wethouders Verzocht tot Actie
De aangenomen motie verzoekt het college van burgemeester en wethouders om in samenwerking met lokale ondernemers, onderwijsinstellingen, werkgelegenheidsorganisaties en maatschappelijke instellingen een banenmarkt te organiseren. Hierbij zal speciale aandacht worden besteed aan het betrekken van jongeren, herintreders, zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zal er een breed scala aan activiteiten worden georganiseerd, zoals workshops, sollicitatietrainingen en netwerkmomenten, om de deelnemers te ondersteunen en te motiveren.

Promotie en Toegankelijkheid
Een belangrijk aspect van de motie is de actieve promotie van de banenmarkt, zodat zowel werkzoekenden als werkgevers goed op de hoogte zijn van dit initiatief. De banenmarkt zal op een laagdrempelige en toegankelijke manier worden opgezet, zodat iedereen, ongeacht achtergrond of situatie, wordt aangemoedigd om deel te nemen. Bovendien zal er worden onderzocht welke subsidies en financiële ondersteuning beschikbaar zijn om de organisatie van de banenmarkt te faciliteren.

Evaluatie en Toekomst
Het succes van de banenmarkt zal jaarlijks worden geëvalueerd, waarbij de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de resultaten. Op basis van deze evaluaties kunnen verbeterpunten worden meegenomen voor toekomstige edities.

Een Stap Voorwaarts voor Baarn
De organisatie van een jaarlijkse banenmarkt in Baarn combineert effectief het sociale en zakelijke aspect, met een sterke focus op maatschappelijke impact. Dit initiatief stimuleert niet alleen de werkgelegenheid, maar versterkt ook de economische dynamiek van Baarn. De banenmarkt zal fungeren als een cruciale ontmoetingsplaats waar lokale bedrijven hun vacatures kunnen presenteren en waar individuen de kans krijgen om hun carrièrepaden te verkennen en te versterken. Dit initiatief draagt bij aan economische groei, sociale cohesie en inclusiviteit binnen onze gemeenschap, waardoor Baarn een nog aantrekkelijkere plek wordt om te wonen en te werken.

Wij zijn trots dat deze motie is aangenomen en we kijken uit naar de positieve impact die de banenmarkt zal hebben op onze gemeente. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontplooien en bij te dragen aan de bloei van Baarn.

Valentijn Brinkman-Koopal

Valentijn Brinkman-Koopal

Wie ben je? Mijn naam is Valentijn Brinkman-Koopal, geboren op 29 juni 1989, en sinds mei 2021 woonachtig in het centrum van Baarn, samen met mijn vrouw Lisette. In mijn dagelijks werk ben ik actief als account- en relatiemanager bij High Quality Recruitment, maar mijn grootste passie ligt in de lokale politiek, waar ik als

Meer over Valentijn Brinkman-Koopal