Soestdijk heeft oplossingen nodig

Door Mark Eijbaard op 1 december 2019

De afgelopen weken is er weer veel te doen geweest om Paleis Soestdijk. Middelpunt van dit nieuws was met name de woningbouw op het Alexanderkwartier. Gevoed door wat ‘oud zeer’ over de motie van de gemeenteraad van april, een duidelijke statenbrief van de provincie of het niet willen afwijken van provinciaal beleid en door de presentatie van het natuuronderzoek en de aanwezigheid van beschermde vogelsoorten op het marechausseeterrein.

Motie gemeenteraad Baarn
Tijdens de raadsvergadering van april 2019 nam de, vrijwel gehele, gemeenteraad een motie aan over woningbouw op het Alexanderkwartier. Hierin is besloten dat bebouwing enkel plaatsvindt op het gebied wat bekend staat als het marechausseeterrein en volgens het principe ‘rood-voor-rood’. Dat laatste wil niks anders zeggen dan dat de huizen mogen komen op plaatsen waar nu ook al bebouwing is.
In het originele plan wilde de Meyer Bergman Erfgoedgroep (MBEG), 65 huizen bouwen op en rondom het voormalige marechausseeterrein (2,5 hectare). Hier beginnen een aantal spraakverwarringen en onduidelijkheden. In het originele plan is de wens geuit om 3,9 hectare te bebouwen binnen een zoekgebied van 6,1 hectare. Die laatste 6,1 hectare wordt beschreven als ‘het Alexanderkwartier’. Voor de 3,9 hectare is altijd de indruk gegeven dat dit ongeveer gelijk was aan de bebouwing van het huidige marechausseeterrein. Er zou immers op en rondom het huidige terrein gebouwd worden. Een bebouwing die bijna een half keer zo groot is kan moeilijk gezien worden als vergelijkbare bebouwing. Daarnaast wilde de MBEG de bebouwing uitbreiden van 65 huizen naar 98 huizen. Hoewel binnen de eerder gewenste 3,9 hectare, kan je niet anders concluderen dan dat 98 huizen meer verstening is dan 65 huizen.

Tijdens een radio-interview bij RTV Baarn ben ik in gegaan op vragen over de gewenste bebouwing op het Alexanderkwartier. Bij met name mensen rondom Paleis Soestdijk is veel verontwaardiging ontstaan omtrent dit interview. Verontwaardiging die er zelfs nog voor zorgt dat mensen van de afdeling communicatie navraag doen bij willekeurige mensen van RTV Baarn of zij het interview gedaan hebben. De hele commotie verbaast mij. We spreken november, 7 (!!!) maanden na het eerdere besluit van de gemeenteraad. Blijkbaar zit de teleurstelling hoog. En het is ook niet zoveel moeite om de telefoon te pakken en even te bellen. Mijn nummer is gewoon te vinden op de site van de gemeente Baarn.

Natuuronderzoek
Op een bijeenkomst op 20 november werd een toelichting gegeven op het natuuronderzoek wat gedaan is op en rondom het landgoed Soestdijk. Hieruit is naar voren gekomen dat er een aantal beperkende factoren zullen zijn. Zo is er een dassenburcht en een aantal bijburchten gevonden. Daarnaast zijn er ook beschermde vogelsoorten gevonden op het marechausseeterrein. Wat dit betekent voor het vervolg zal moeten blijken bij de behandeling van dit onderwerp in de raadsvergadering van februari (voorlopig).
Statenbrief
Op 29 oktober 2019 heeft de Gedeputeerde Staten van Utrecht een brief gestuurd aan de leden van de Provinciale Staten, de gemeente Soest en de gemeente Baarn, met daarin haar standpunt over de houtopslagen en de oude boskernen. Sinds 2017 is de provincie verantwoordelijk hiervoor en is het bevoegde gezag om vergunning te verlenen en het beleid te bepalen. De provincie heeft in 2018 haar beleid aangepast aan de natuurvisie 2016. Hiermee is er strengr beleid ontstaan voor het bebouwen van o.a. oude boskernen. In de brief van 29 oktober heeft de provincie aangegeven dat zij geenszins van plan is om af te wijken van dit beleid, omdat zij niet kan overzien wat de precedentwerking hiervan zal zijn.

Tot slot
In de Gooi- en Eemlander van afgelopen zaterdag (30/11) zegt mevrouw Maya Meijer dat de plannen die zij hebben met Soestdijk groter zijn dan Baarn en dan de provincie Utrecht. Ze zijn heel goed voor Nederland. De fractie van de Partij van de Arbeid in Baarn is altijd duidelijk geweest. Wij zien mooie ontwikkelingen in de plannen van de MBEG en willen hier ook zeker aan meewerken, maar…

We zien in de bossen rondom Baarn en Lage Vuursche dat de recreatie hoogtij viert. De mountainbikeroutes zijn zo populair dat de capaciteit onvoldoende is en dat op vrijwel alle paden mountainbikers zijn te vinden. Als het mooi weer is dan loopt de Randstad massaal uit voor een wandeling door de prachtige gebieden die onze gemeente rijk is en nuttigen een pannenkoek in Lage Vuursche. Natuur waar ook de flora en fauna haar plek heeft en waar we voorzichtig mee om moeten gaan. Niet voor niets is het hele gebied rondom Lage Vuursche en Soestdijk onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland.

Dan mag het plan voor Soestdijk groter zijn dan Baarn, dee natuur rondom Soestdijk is wel degelijk gemeente Baarn. En daar heeft de gemeenteraad van Baarn goed voor te zorgen. Daarom heeft onze fractie ook opgeroepen tot het opstellen van een gebiedsvisie voor dit hele gebied. We moeten met elkaar zorgen dat we kunnen genieten van dit gebied, maar dat er ook zorg en rust blijft voor de flora en fauna. En gelukkig was de gemeenteraad van Baarn het unaniem met ons eens.
Voor de MBEG betekent dit nu een uitdaging om het businessplan door te rekenen. Volgens het artikel in de Gooi- en Eemlander is er een gat van € 11 miljoen in het plan. De gemeenteraad van Baarn zal in februari verder praten over het bestemmingsplan. Het laatste woord is er nog niet over gezegd en we zien graag welke oplossingen er gevonden gaan worden.

Contactgegevens Mark Eijbaard

Natuur Netwerk Nederland rondom Baarn

Natuur Netwerk Nederland rondom Baarn

Mark Eijbaard

Mark Eijbaard

Wie ben je? Mijn naam is Mark Eijbaard. Samen met mijn vrouw Carola en zoon Tijmen woon ik in Baarn. Sinds juni 2022 ben ik met veel plezier wethouder in ons prachtige dorp. Waar word je opgetogen van? De kleine dingen in het leven. Ik kan enorm genieten van een rondje op de fiets met

Meer over Mark Eijbaard