Door Anne Slingerland op 17 maart 2012

Vrijwilligerswerk uit eigen belang

Vrijwilligerswerk doen om er zelf beter van te worden. Is dat goed of fout? Ik sprak deze week een vrijwilliger die heel eerlijk was over haar twijfels over haar eigen motieven. Ze bekende haar vrijwilligerswerk ook te doen om belangrijk te zijn in het leven van een ander. Ze keek erbij alsof ze zojuist een bank beroofd had. Schuldig. Betrapt.

Een paar dagen later las ik mijn 4-jarige dochter een verhaal van Max Velthuijs voor. Over het rode kippetje die graankorrels vindt, die vervolgens zaait, het graan oogst, er meel van maalt en brood van bakt. Bij iedere stap vraagt ze haar vrienden hond, kat en eend om haar te helpen. Dat doen ze niet. Ze eet daarom aan het eind ook het brood maar alleen op. Hond, kat en eend kijken likkenbaardend toe.
Na het verhaal hoorde ik mezelf aan mijn dochter vragen wat eend, kat en hond nou geleerd hadden. Haar antwoord was natuurlijk dat ze het rode kippetje beter hadden kunnen helpen. Daar hadden ze immers zelf ook wat aan gehad. Ik leerde mijn dochter samen met Max Velthuijs en het rode kippetje dat je een ander kunt helpen om er zelf wat aan te hebben. De bewuste vrijwilligster betwijfelt of dat goed is. Maar waarom eigenlijk?

Vrijwilligerswerk is van alle tijden en gebeurt over de hele wereld. Is de vrijwilliger die zelf niet beter wordt van zijn vrijwilligerswerk beter? En bestaat die vrijwilliger eigenlijk wel? In mijn werk zie ik veel vrijwilligers die uit het vrijwilligerswerk ook voor zichzelf iets willen halen. Ze doen het voor hun c.v., willen actief blijven na hun pensioen, willen wat te vertellen hebben op een verjaardag of ontlenen een zekere status aan hun vrijwilligerswerk. Ik verwelkom ze met open armen. Ze doen hun werk goed en houden het ook lang vol, omdat ze er zelf ook wat aan hebben.

Vandaag ging ik voor NLDoet als vrijwilliger op stap met een groep verstandelijk beperkte kinderen, cliënten van Amerpoort. Samen met de wethouder, fractieleden en de andere bestuursleden van PvdA Baarn. Omdat we willen laten zien dat vrijwilligerswerk belangrijk is en dat wij ook ons steentje bijdragen en het goede voorbeeld geven. En ja, we laten dat ook graag zien aan potentiële kiezers. Is dat erg?
De kinderen hadden een leuke dag, dat lieten ze uitbundig merken. Er werd veel gelachen en aan het eind van de dag werden we enthousiast uitgezwaaid.
Volgens mij is er helemaal niks mis mee om vrijwilligerswerk te doen om er ook zelf beter van te worden. Ik raad het iedereen aan. DOE WAT VOOR EEN ANDER, OOK VOOR JEZELF!

*Anne Slingerland is bestuurslid van PvdA Baarn en coördinator bij Mentorschap Midden Nederland, een organisatie die vrijwilligers inzet.

Anne Slingerland

Anne Slingerland

Wie ben je: ik ben Baarnse omdat ik me hier thuis voel, ook al ben ik geboren in het Oosten van het land (Hardenberg). Ik werk als directeur bij Stichting Mentorschap en woon samen met mijn man Jan-Jelle en dochters Julia (11) en Kato (9). Wordt opgetogen van: een wandeling of fietstochtje door de bossen rond

Meer over Anne Slingerland