Uitnodigingskader zon en wind

Door Sandra Bruijstens op 2 januari 2022

Vanavond werd in de Besluitraad een amendement aangenomen waarmee kwetsbare natuurgebieden en de Praamgracht worden uitgesloten voor ontwikkeling van zonneweides in het Uitnodigingskader voor zon en wind. Het amendement kwam tot stand door een nauwe samenwerking van de PvdA Baarn met GroenLinks, D66 en CU/SGP en werd ondersteund door de VVD. Opvallend genoeg stemde fractievoorzitter Rik van Hardeveld als enige CDA-er voor het geamendeerde raadsvoorstel.

Wat de indieners van het amendement betreft, kan een aantal zoekgebieden in Baarn op termijn worden ingezet voor initiatieven voor opwek van zon, maar niet voordat echt alles uit de kast is getrokken om daken en plekken langs infrastructuur vol te leggen met zonnepanelen. En niet voor duidelijk is welke innovatieve technieken voor energieopwekking en -opslag Baarn kunnen helpen om de doelstellingen uit het Baarns Klimaat Akkoord te behalen. Ook daartoe werd door de indieners – parallel aan het amendement – een motie ingediend en deze werd aangenomen.

De PvdA Baarn is zich er echter van bewust dat de opwek van 0,001 TWh niet voldoende is voor de ambities zoals deze in het Baarnse Klimaatakkoord zijn verwoord. Daarvoor zullen we ook inwoners moeten bewegen om hun woning te verduurzamen en zo hun verbruik te verminderen. Dit kunnen we niet los zien van de uitdagingen op het gebied van de energietransitie. Daarom dienden wij samen met GroenLinks en CU/SGP een motie in om de gemeente in de actiestand te zetten om inwoners te ondersteunen bij verduurzaming en een geïsoleerde woning bereikbaar te maken voor iedereen. Ook deze motie werd aangenomen.
Met het aannemen van het geamendeerde raadsvoorstel en de aanvullende moties hebben we gedaan en bereikt waar onze fractie van overtuigd is: oplossingen voor de klimaatcrisis in samenhang blijven zien met de biodiversiteitscrisis.

Onze fractievoorzitter Mark Eijbaard kwam bij de start van de behandeling van het agendapunt in een vlammend betoog nog kort terug op de bizarre toestand in de Besluitraad van 24 november. Hij citeerde daarbij onder meer uit een essay van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (2019):
‘Als een meerderheid zijn macht gebruikt, om tegenstanders het woord te ontnemen, door een raadsvoorstel, zonder inhoudelijk debat van de agenda te halen, dan wordt ons democratische proces geweld aan gedaan.’ (einde citaat)
‘Wij leven bij de gratie dat we tegenstellingen mogen benoemen. Dat we het inhoudelijk oneens mogen zijn met elkaar. En dat die tegenstellingen vorm krijgen in het debat. Daarmee kunnen onze inwoners zich een beeld vormen van de meningen die er in onze raad leven. Voor dat democratische politieke proces, zal ik altijd blijven strijden’.

Sandra Bruijstens

Sandra Bruijstens

Wie ben je? Sandra Bruijstens, in maart 2018 gestart als steunfractielid voor de PvdA Baarn en sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 ben ik raadslid en fractievoorzitter. In het dagelijks leven management assistent. Buiten kantoortijden regelmatig wandelend te vinden in de Baarnse natuurgebieden. Daar is het de laatste tijd wel veel te druk. Een betere balans

Meer over Sandra Bruijstens