Praktische tips voor energiebesparing

Door De redactie op 5 maart 2019

Eerst zorgen dat je in huis minder energie verbruikt, pas later over op een andere warmtebron. Dat was de boodschap van Gijs Verdonk van Duurzaam Bouwloket op de avond ‘Bestrijd je klimaatstress’ die de PvdA Baarn op maandag 4 maart organiseerde. Met deze avond in Dorsthuys Demmers wilde de PvdA inwoners handvatten geven om ook met een kleine beurs hun woning te verduurzamen. Verdonk gaf veel concrete tips voor kleine maatregelen met een waardevol rendement. Zo bracht hij een miniradiator mee en liet zien hoe je met radiatorfolie tot 25 kubieke meter gas per jaar kunt besparen. Een andere kleine ingreep is het verlagen van de aanvoertemperatuur op de CV-ketel. Die staat vaak ingesteld op temperaturen tot wel 90 graden, terwijl de ketel pas hoog rendement levert wanneer die is ingesteld op ongeveer de 65 graden.

Alle tips om zelf uw woning te verduurzamen kunt u nalezen in de presentatie van Gijs Verdonk: 19-03-04 Presentatie KleineMaatregelen_PVDABaarn  Baarnaars die aan de slag willen met energiebesparing kunnen ook persoonlijk advies krijgen van een energiecoach van Energiek Baarn. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden via het mailadres [email protected]

Wilma de Boer, PvdA- kandidaat voor de Provinciale Staten in de provincie Utrecht, deed ook een duit in het zakje. Zij vertelde onder meer dat de PvdA een duurzaamheidsfonds wil: daarbij kunnen mensen met lage inkomens geld lenen om de woning aan te passen, en de lening terugbetalen uit de besparingen op hun energierekening. Op 20  maart aanstaande vinden de verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten en het waterschap. Wilma de Boer vindt u op plek 4 van de kandidatenlijst. Op de PvdA-lijst voor het waterschap Vallei en Veluwe staat als lijstduwer op plek 13 plaatsgenoot Mark Eijbaard (fractievoorzitter in de Baarnse gemeenteraad).

 

 

.