Meer plek om samen te komen voor de jeugd

Door Sandra Bruijstens op 29 januari 2022

De gemeente gaat bekijken of er in Baarn genoeg plekken zijn voor de jeugd om samen te komen en of de activiteiten die worden georganiseerd eigenlijk wel aansluiten bij wat jongeren leuk vinden. Het college neemt daarmee een aanbeveling over uit het recente onderzoek ‘Straatwaarde(n)’ dat zich richt op jeugd en drugs. Daar was overigens wel een motie voor nodig die wij samen met de VVD, VoorBaarn en GroenLinks indienden.

Sinds de sluiting van buurthuis ‘De Boemerang’ enige jaren geleden, worden activiteiten voor jongeren op een andere manier georganiseerd door de gemeente. Buiten het jeugdhonk bij SV Baarn dat een paar middagen per week geopend is, is er geen vaste plek meer voor jongeren. Daarnaast horen wij van jongeren dat het aanbod van activiteiten niet erg gevarieerd is, veel is gericht op sport. Jammer, want juist door veel verschillende dingen aan te bieden, geef je jongeren de mogelijkheid om te ontdekken wat ze leuk vinden om te doen. En doelloos rondhangen op straat wordt dan minder voor de hand liggend. De voortdurende overlast en dagelijkse puinhoop in de Pekingtuin laten wat ons betreft zien dat het echt anders moet in Baarn.

Voor de duidelijkheid, op zich is er niets mis met rondhangen op straat. Het is van alle tijden en eigenlijk een prima manier voor jongeren om sociale vaardigheden te oefenen. Maar de kans op criminaliteit en drugsgebruik is het hoogst op plaatsen waar jongeren rondhangen en waar weinig sociale controle is. Zaak dus om onze jongeren weerbaar te maken en er voor te zorgen dat het jongerenwerk beter zicht krijgt op jongens en meiden die risico lopen om in het verkeerde circuit te belanden.

Want zoals elke gemeente in Nederland ontkomt ook Baarn niet aan drugsproblematiek. Het gebruik en dealen van drugs wordt steeds meer als normaal gezien door jongeren en regelmatig ook door hun ouders. Het onderzoek ‘Straatwaarde(n)’ laat zien dat een kleine groep het drugsgebruik in Baarn in stand houdt en dat andere jongeren hier in worden meesleept door te worden ingezet als drugskoerier. De raad heeft het college de opdracht gegeven om op korte termijn concreter onderzoek te doen naar de kerngroep van gebruikers en dealers. En om met een serieus plan van aanpak te komen. Jongeren verdienen echt meer dan nietszeggende acties als ‘monitoren van signalen’ en ‘we bespreken het in diverse overleggen’. Resultaten van dit onderzoek en het onderzoek naar de voorzieningen voor jongeren komen voor de zomer naar de raad, ruim op tijd voor de behandeling van de begroting in oktober.

Sandra Bruijstens

Sandra Bruijstens

Wie ben je? Sandra Bruijstens, in maart 2018 gestart als steunfractielid voor de PvdA Baarn en sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 ben ik raadslid en fractievoorzitter. In het dagelijks leven management assistent. Buiten kantoortijden regelmatig wandelend te vinden in de Baarnse natuurgebieden. Daar is het de laatste tijd wel veel te druk. Een betere balans

Meer over Sandra Bruijstens

Waar ben je naar op zoek?