Jeugdhonk Baarn denk je mee?

Door Priscilla Patrick op 26 juni 2020

In 2016 had de PvdA op de informatie avond van de Raad op 5 oktober 2016 12.500 euro voor de Jeugd in Baarn vrij gekregen. Het bedrag was bedoeld om in samenspraak met de Jeugd Chillplekken en activiteiten te creëren omdat deze niet aanwezig waren voor alle jeugddoelgroepen (14-18 jaar) binnen Baarn. Hierop organiseerde de PvdA Pizzabijeenkomsten, waarbij de jeugd al meteen met leuke ideeën kwam en vertelde waar ze tegenaan liepen.

Er zijn daarna concrete plannen gemaakt en de PvdA organiseerde nog een avond voor een gesprek tussen de jeugd, de Politie, de Boa’s en Jongeren Welzijn Baarn. Zo wisten de Politie en Boa’s weer wat meer over waar de jeugd tegenaan liep, zoals overal maar weggestuurd worden, terwijl ze niemand tot last wilde zijn.  De plannen werden meteen in acties omgezet.  Er kwamen hangplekken, waarvan 1 van de hangplekken werd voorzien van een Wifibank.

Jeugdhonk Baarn

Snel daaropvolgend maakte de Gemeente Baarn nog eens 40.000 euro vrij voor de Jeugd. We wilde ook nog een overdekte ruimte waarin de jeugd samen kon komen. De jeugd had hierbij aangegeven wat hun wensen waren. SV Baarn bood hun ruimte in de kantine en de voetbalvelden voor 2 dagen in de week aan om activiteiten te organiseren.
In samenwerking met de Beleidsmedewerkers van Gemeente Baarn, Jongeren Welzijn Baarn, Bestuur SV Baarn, de Jeugd en de PvdA is er weer een brainstormsessie geweest en zijn er afspraken gemaakt.

Er kwam een juegdhonk

NBBS (Nationaal Bureau Sport Stimulering) werd benaderd om het Jeugdhonk te begeleiden. Zij kiezen in samenspraak met de jeugd maandelijkse thema’s. Voorbeelden van een thema zijn bijvoorbeeld Sport en Spel en kookworkshops, etc. De 2 dagen staan vast op de dinsdag van 15:00 – 18:00 uur en op de vrijdag van 15:00 – 18:00 uur en 18:30 – 21:00 uur. Er zijn 2 inschrijfactiviteiten en voor de rest kan de jeugd gewoon vrij zijn/haar tijd onder begeleiding bij SV Baarn doorbrengen zoals buiten even lekker voetballen of gewoon even achter de PlayStation zitten.

Leuke plek

Alhoewel de leeftijden van de jeugd die nu de Jeugdhonk bezoeken niet de oorspronkelijke bedoelde doelgroep is, blijkt dat er voor een nog grotere groep jeugd behoefte is aan een leuke ontmoetingsplek. Dit blijkt uit de resultaten die tot nu toe behaalt zijn. In 2019 telt het Jeugdhonk 910 bezoekers. Het gemiddeld aantal bezoekers van de inloop van het Jeugdhonk is 8. Bij de georganiseerde activiteiten kon dit oplopen tot 25 bezoekers.

De oorspronkelijke doelgroep was eigenlijk 14-18 jaar. Vooral omdat er voor deze groep jongeren nog niet zoveel is binnen Baarn. De PvdA is hiermee bezig. Voor leuke ideeën of het mee willen doen aan een brainstormsessie voor deze doelgroep nodigen wij u van harte uit om mee te denken.

Priscilla Patrick

Priscilla Patrick

Wie ben je? Ik ben Priscilla Patrick en ben bijna 54 jaar 😊. Ik ben geboren in Bussum en met mijn 6e jaar naar Baarn gekomen. Vanaf 1993 heb ik 10 jaar doorgebracht in Duitsland, Amerika en Engeland en ben weer veilig in 2003 naar Baarn teruggekomen. Ik werk als Managementassistent voor Belastingen (Waternet), vertegenwoordig

Meer over Priscilla Patrick