Geen belasting meer voor hulphonden

Door Sandra Bruijstens op 25 december 2022

Soms komt er iets langs in de gemeenteraad waarbij je denkt: was dat nog niet geregeld dan? Dat gebeurde deze maand bij de behandeling van de Belastingverordening 2023 en in het bijzonder bij de vrijstelling van hondenbelasting bij assistentiehonden. Wij dienden in de raadsvergadering van woensdag 21 december een amendement in om die vrijstelling goed te regelen.

De meest bekende assistentiehond is ongetwijfeld de blindengeleidehond. Maar dit soort hulphonden wordt steeds vaker ingezet bij een bredere doelgroep, bijvoorbeeld bij mensen met epilepsie, een auditieve beperking, diabetes of PTSS.

Een hulphond schaf je niet aan voor je plezier. Zo’n opgeleide hond helpt mensen met een beperking bij een vrij en zelfstandiger leven. De gemeente draagt zelf uit het belangrijk te vinden dat iedereen in Baarn mee kan blijven doen in de samenleving. En heeft daarbij een verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Wij vinden dat je dit dan ook (en vooral) in het eigen beleid van een gemeente moet terugzien.

De definitie van hulphond stond in de belastingverordening echter niet duidelijk vermeld. En ook de term ‘persoon met een handicap’ associeer je niet direct met een inwoner met PTSS of diabetes. Die gebrekkige en achterhaalde omschrijving maakte, dat vrijstelling van hondenbelasting niet op alle soorten assistentiehonden van toepassing was. Met het amendement dat de PvdA indiende, en unaniem door de raad werd aangenomen, is de vrijstelling voor een bredere groep hulphonden nu ook in Baarn goed en eerlijk geregeld.

 

 

Sandra Bruijstens

Sandra Bruijstens

Wie ben je? Sandra Bruijstens, in maart 2018 gestart als steunfractielid voor de PvdA Baarn en sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 ben ik raadslid en fractievoorzitter. In het dagelijks leven management assistent. Buiten kantoortijden regelmatig wandelend te vinden in de Baarnse natuurgebieden. Daar is het de laatste tijd wel veel te druk. Een betere balans

Meer over Sandra Bruijstens